Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Stojanov predvodio misu za žrtve koronavirusa

Skoplje (IKA)

Skopski biskup i strumičko-skopski eparh Kiro Stojanov je 26. ožujka u katedralnoj crkvi Presvetog Srca Isusova u Skoplju služio misu za pokojne od covida-19, zaražene, njihove obitelji i medicinsko osoblje koje se brine o njima, priključujući Crkvu u Makedoniji i Međunarodnu biskupsku konferenciju Svetih Ćirila i Metoda molitvenoj inicijativi Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Na misi su koncelebrirali katedralni župnik don Pavo Šekerija, biskupski kancelar otac Marjan Ristov i župnik u Kumanovu don Tomaš Bak.

Na početku euharistijskog slavlja biskup Stojanov prenio je pozdrave i blagoslov apostolskog nuncija u Makedoniji mons. Anselma Guida Pecorarija, koji se također priključuje molitvi za preminule od koronavirusa.

U propovijedi mons. Stojanov spomenuo je posljedice ove pandemije, ali je također napomenuo da krize nisu vrijeme samo za žaljenje i sažaljenje, obeshrabrenja i očaj, već i pogodno vrijeme za preispitivanje i procjenu, a posebno pogodno vrijeme za to je upravo korizma. „U svjetlu Riječi Božje izbistrimo oči i očistimo dušu i srce od svih neugodnosti kojima smo izloženi. Božja nas riječ danas poziva da vjerujemo da je Isus – Bog postao čovjekom da nas spasi i da ga ljubimo koliko god možemo“, rekao je biskup Stojanov.

U nastavku propovijedi biskup Stojanov spomenuo se Muke Gospodinove. Istaknuo je da se Isus, usprkos svemu dobrom što je učinio, ipak suočio s neprijateljstvom, nerazumijevanjem, odbacivanjem i prezirom. Naglasio je da su mnogi danas odbačeni i prezreni samo zato što propovijedaju vrijednosti utemeljene na Evanđelju i rekao: „Glas onih koji pozivaju na umjerenost, suzdržanost i čistoću ugušen je u propagandnoj buci“ te pozvao na molitvu da mogu ostati ustrajni u svojim nastojanjima.

Biskup Stojanov zaključio je da u Isusovim riječima i djelima možemo pronaći korektiv za svoje riječi i djela. Zato je biskup potaknuo vjernike da mole i razmišljaju o Božjim riječima kako bi nas vodile u našem hodu, nadahnule u govoru i ohrabrile u djelima.