Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Trevisi najavio Papin posjet Trstu: Migracije kao središnje pitanje

Trst (IKA)

U srpnju će papa Franjo otputovati u sjeveroistočni talijanski grad Trst. „Drago nam je što Franjo dolazi u ovo pogranično područje i što nas upućuje u budućnost“, rekao je tršćanski biskup Enrico Trevisi u intervjuu, izvijestili su 28. siječnja Vatican News i KNA.

Useljavanje ljudi u Europu bit će središnja tema najavljenog Papinog posjeta Trstu, najavio je biskup Trevisi. U intervjuu za portal Vatican News je poručio: „Drago nam je što papa Franjo dolazi u ovo pogranično područje i što nas upućuje u budućnost, prema drugim narodima i prema Crkvi koja treba biti sol i svjetlo“.

Biskup je podsjetio da je grad Trst, koji se nalazi na granici sa Slovenijom i Hrvatskom, krajnja talijanska točka balkanske rute kojom idu migranti. „Za mnoge migrante ovo je usputna stanica s koje pokušavaju doći do svoje rodbine u drugim europskim zemljama“.

Crkvene i druge humanitarne organizacije već godinama sudjeluju u Trstu u organizaciji prihvatnih i potpornih struktura za migrante koji tamo stižu nakon nedaća balkanske rute. Stotine njih žive u često ekstremnim uvjetima u bivšim skladištima žitarica lučkog grada, takozvanim silosima.

Prema crkvenim podacima, lani je u Trst stiglo oko 15 tisuća ljudi, od čega gotovo 20 posto maloljetnika bez pratnje. Više od 70 posto migranata koji stignu u Trst sele sjevernije, većina njih u Njemačku.

Službeni razlog Papinog posjeta Trstu je završetak 50. „Socijalnog tjedna“ katolika u Italiji 7. srpnja u koji su, između ostalih, uključeni radnici i volonteri Caritasa i crkvene zaklade „Migrantes“. Papa je tijekom svog posljednjeg posjeta sredozemnom lučkom gradu Marseilleu krajem rujna 2023. pozvao na solidarnost i spremnost da se migrantima u Europi pruži dobrodošlica.