Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslov i pohod Domu za starije i nemoćne u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Župnik brodske Župe Gospe Brze Pomoći preč. Ivan Lenić, fra Ante Perković i đakon Marko Obradović, pohodili su uoči svetkovine Bogojavljenja, u utorak 5. siječnja, Dom za starije i nemoćne.

Kako je Dom na području te župe, a svećenici zbog izolacije ne mogu kao dosada doći u sobe korisnika i blagosloviti ih, župnik Lenić je obred blagoslova predvodio u dvorištu Doma.

Aktualizirajući Evanđelje koje govori o susretu starca Šimuna i Ane s novorođenim Mesijom u jeruzalemskom hramu kod njegova prikazanja po rukama Marije i Josipa, župnik Lenić je u nagovoru naglasio da se mnogo vrijednoga kod tih dvoje staraca otkriva To sam Bog u staračkoj dobi, u kojoj se mnogi u Domu nalaze, očituje onima koji u vjeri s njim hode.

„U ovom pohodu, na u ovim prilikama mogući način, makar smo fizički dalje od vas, želimo vama, dragi stanari ovoga Doma, ponajprije zasvjedočiti poštovanje i ljubav, te iskrenu zahvalnost za sve čime ste obogatili živote svojih bližnjih i danas to činite. Nikada se ne zatvarajte u sebe i ne pomišljajte da ste beskorisni; ne prepuštajte se očaju, nego gledajte naprijed. Dobra koja ste činili u minulim godinama najveće je blago koje ste ostavili voljenima, našim sredinama, svima nama. Ona nisu tek materijalne vrijednosti; ona su i duhovne vrijednosti. Blizine i zajedništva, nebrojena dobra djela, odgoj djece i unučadi, ljubav pružana im na nebrojene načine, pratnja mislima i molitvama sada u staroj dobi, prikazivanje svojih trpljenja i bolesti, izolacija i križeva za njih i sve nas – to je neprocjenjivi kapital koji ostavljate za sobom. Tako i vaša kršćanska vjera koja vas je nosila kroz život, koju ste prenosili u baštinu djeci i njihovim obiteljima, koja je bila i ostaje vaše svjetlo, snaga i utjeha. Da ste s odgojem samo to dali bližnjima – bogatstvo ste ostavili!“, rekao je uz ostalo župnik Lenić.

Stanare je pozvao da se u molitvi duhovno pridruže nadolazećoj svetkovini Gospe Brze Pomoći, koja se u župi proslavlja 8. siječnja, kada će biti i Nadbiskupijski dan molitve i pokore za smirenje i prestanak pandemije.

Uz božićne pjesme, članovi župnog zbora predvođenih s. Cecilijom Kolarić, razveselili su korisnike i djelatnike Doma koji su izašli na balkone i prozore te sudjelovali u molitvi.

Župnik Lenić predao je ravnateljici Doma Mariji Filipović naljepnice s likom sv. Ivana Pavla II. koji je zaštitnik Doma i kapelice u njemu. Također je predao sličice za sve korisnike vjernike i posebne bočice s blagoslovljenom vodom za svaku sobu i ostale prostorije.

Vidljiva je bila radost starijih, koji su na rastanku sa suzama u očima, i mašući na pozdrav s balkona uputili poziv da im svećenici i zbor opet dođu.