Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslovljena obnovljena Sveučilišna knjižnica HKS-a

Zagreb (IKA)

Obred blagoslova obnovljene Sveučilišne knjižnice Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu održan je u petak 31. svibnja 2024. prije središnjega svečanog akademskog čina proslave Papina dana i Dana HKS-a.

Obred je predvodio tajnik za odnose s državama i međunarodnim organizacijama pri Državnom tajništvu Svete Stolice mons. Paul Richard Gallagher. Među ostalima, sudjelovali su veliki kancelar HKS-a zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua, rektor HKS-a vlč. prof. dr. Željko Tanjić i sveučilišni kapelan vlč. Branimir Jagodić.

Rektor Tanjić je u govoru podsjetio na tvrdnju jednog američkog povjesničara i književnika: Sveučilište je samo niz zgrada okupljenih oko knjižnice. „Ove njegove riječi kao da su odjek srednjovjekovnog aforizma: Claustrum sine armario, quasi castrum sine armamentario – u prijevodu: Samostan bez ormara s knjigama je kao tvrđa bez oružja. I premda znamo da je sveučilište prvenstveno zajednica studenata, nastavnika i djelatnika, ova tvrdnja izriče duboku istinu važnu za sveučilišni život. Knjižnica je i u današnje doba, uz crkvu, srce svakoga sveučilišta jer u sebi ujedinjuje toliko različitih dimenzija sveučilišnog života i rada. Ujedinjuje osobni rad, uronjenost u svijet knjige, različite pa i digitalne izvore znanja koji nas povezuju s onima koji su prije nas razmišljali i stvarali i koji nam omogućuju da i mi rastemo u spoznaji i znanju okruženi knjigama, ali i zajednički rad s ljudima koji s nama dijele istu ljubav i strast prema čitanju i znanju s ciljem oblikovanja vlastitih duša i života. Hekatej iz Abdere iz 4. stoljeća prije Krista opisuje u svom djelu Povijest Egipta kako se našao pred portalom na kojem je bio natpis koji je on na grčki preveo kao psychès iatreion – mjesto brige za dušu. Pitajući se gdje je to ‚lječilište duše‘ odgovor je našao kada je prošao kroz ogromna vrata: bila je to Aleksandrijska knjižnica.“

Nova Sveučilišna knjižnica nalazi se u nekadašnjoj zgradi za „glazbu i stožer“ na sjeveru središnjeg dijela kompleksa Domobranske vojarne, uz novu poslovno-stambenu zgradu. Proteže se na više od 2500 četvornih metara na tri kata. Ujedno će služiti kao Sveučilišni računalni centar, a također je pripremljen prostor za arhiv u podrumu, te coworking prostor za studente, djelatnike i nastavnike i čitaonice, a potkrovlje je preuređeno u prostor za učenje/druženje namijenjen studentima.

Knjižnica je obnovljena sredstvima tvrtke Sollicitudo d. o. o., Hrvatskog katoličkog sveučilišta, te donacijama Marka Franovića iz Australije, Grada Zagreba i Zaklade „Renovabis“ Njemačke biskupske konferencije.

Sveučilišna knjižnica HKS-a započet će s radom najesen, s početkom akademske godine 2024./2025.

Također napreduje obnova i privođenje funkciji ostalih još neuređenih objekata nekadašnje vojarne – momčadske zgrade na istočnoj strani, te podčasničke stambene zgrade, zgrade Okružnog vojnog suda i zgrade Pisarnice uz Ilicu, a nedavno je uređeno i parkiralište u sredini kompleksa. Prije nekoliko dana je na ponovno podignutu zgradu Pisarnice, budućeg sjedišta Rektorata, vraćena obnovljena kapa zvonika, skinuta prošle godine radi sigurnosti.