Budi dio naše mreže
Izbornik

Bogoslovi proslavili Spomen svih vjernih pokojnika

Zagreb (IKA)

Bogoslovi Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu proslavili su u četvrtak 4. studenoga Spomen svih vjernih pokojnika misom za sve pokojne dobročinitelje, odgojitelje, časne sestre, bogoslove i djelatnike zagrebačke Bogoslovije i molitvom za pokojne na Mirogoju.

Euharistiju je predvodio duhovnik vlč. Anto Pavlović u koncelebraciji odgojitelja vlč. Josipa Đurina i vlč. Marija Dukića te duhovnika vlč. Ivana Grbešića. Prisjećajući se svih koji su dali neizmjeran doprinos u rastu i razvoju Bogoslovije, ali i svih koji su za svoga života nesebično pomagali bogoslove na njihovom putu prema svećeništvu, bogoslovi su se posebno prisjetili i svoga pokojnog subrata bogoslova Josipa Fruka. Duhovnik Anto u propovijedi je govorio o čistilištu, mjestu u kojem završi veliki broj vjernika koji za života nisu u potpunosti vršili volju Božju. Govorio je o tome kroz iskustva mističarke s. Marie de la Croix kojoj su se javljale duše u čistilištu i upozoravale ju o aspektima duhovnoga života na koje treba paziti svaki čovjek kako bi izbjegao mjesto trenutačno uskraćene Božje blizine.

U nastavku proslave Spomena svih vjernih pokojnika bogoslovi su u subotu 6. studenoga pohodili zagrebačko gradsko groblje Mirogoj i tamošnju svećeničku grobnicu. Kod središnjeg križa na groblju izmolili su krunicu i litanije Majke Božje za sve pokojne koji počivaju na tom groblju, kao i za sve duše u čistilištu. Nakon molitve krunice uputili su se prema svećeničkoj grobnici gdje su se pomolili za duše svećenika koji u njoj počivaju, te za sve pokojne svećenike. Obzirom da je to bio prvi put kako je cijela bogoslovna zajednica na ovakav način pohodila groblje nastojat će se da takvo obilježavanje postane redovito idućih godina kako bi se svake godine uoči i nakon Dušnog dana prisjetili pokojnih svećenika, ali i molili za njihove duše na mjestu gdje njihova tijela čekaju uskrsnuće i ponovni dolazak svoga Spasitelja u što su vjerovali za ovozemaljskoga života.