Budi dio naše mreže
Izbornik

Četvrti dan devetnice uoči blagdana bl. Marije Propetoga u Blatu na Korčuli

Zagreb (IKA)

Četvrtog dana devetnice, 3. srpnja 2019. na blagdan sv. Tome apostola, u svetištu bl. Marije Propetoga u Blatu na otoku Korčuli, euharistijskom slavlju je prethodila pobožnost sv. krunice, slavnih otajstava uz razmatranja blaženice. Euharistijsko slavlje u dvorištu samostana uz svetište predvodio je mons. Stjepan Beretić, katedralni župnik župe sv. Terezije Avilske iz Subotice.

Devetnica bl. Mariji Propetoga u Blato na Korčuli

U koncelebraciji su bili don Željko Kovačević, župnik župe Svih svetih u Blatu, vlč. Dragan Muharem, župnik u Maloj Bosni (Subotica), vlč. Zvonimir Martinović, župnik župe Kraljice Mučenika (Vukovar), vlč. Robert Jugović, župnik župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja (Županja) i don Zoran Cetinić, mladomisnik. Mons. Beretić u propovijedi je među ostalim rekao kako blažena Marija zagovara žarko zagovara građane Blata i svoje sestre raširene po cijelom svijetu te da su trpljenje, patnja i križ samo sredstva na putu uskrsnuća. Propovijed donosimo u cijelosti:

»Čuli smo, što kaže sveti Pavao: Više niste tuđinci ni pridošlice, nego ste sugrađani svetih i ukućani Božji nazidani na temelju apostola i proroka, a zaglavni je kamen sam Krist Isus. To je naše dostojanstvo. Ukućani smo Božji i nazidani smo na Isusovom temelju – na njegovim učenicima. Krštenjem smo ušli u proslavljenu zajednicu svetih i Božjih ukućana. Vjerujem, da većina Isusovih učenika uživa radost Božje blizine u nebu. Vjerujem, da je većina članova Isusove Crkve s desne Očeve. Vjerujem, da su vjernici na zemlji manji dio Isusove Crkve. Većina je u nebu. I ta naša braća i sestre nas zajedno s Isusom i njegovom Majkom stalno zagovaraju pred Ocem, da pomognu naš put u diku nebesku. Među našim moćnim zagovornicima je i blažena Marija Petković. I koga će žarko zagovarati, ako neće građane Blata. Blažena Marija zagovara i svoje sestre raširene po cijelom svijetu. Velika je stvar, da pripadamo tako uzvišenoj zajednici. Još je veća stvar činjenica, da smo svi mi ugrađeni u prebivalište Božje u Duhu.

Veliko djelo ljubavi koje se začelo ovdje u Blatu proširilo se po Hrvatskoj, po Italiji, po Južnoj Americi. To je djelo znala pokrenuti blažena Marija, zato što se stalno ugrađivala u prebivalište Božje u Duhu. Neka nitko od nas ne kaže, ja to ne mogu, ja sam grješnik. Čujte kako o čovjeku grješniku promišlja blažena Marija: Bog je sama ljubav i milosrđe. On ne osuđuje grješnika koji se kaje, nego mu prašta po svojoj ljubavi. On je rekao Mariji Magdaleni: Opraštaju ti se grijesi (mnogi), zato što si mnogo ljubila. Ljubav pokriva mnoštvo grijeha! Po ljubavi i milosrđu dobivamo oprost i milosrđe. Blažena Marijo, isprosi nam kod Gospodina milost, da volimo i da budemo blagi prema svim ljudima. Onda će Isus i nama oprostiti naše grijehe. Krist ljubavi neka u nama stanuje i vlada. Po njemu ćemo znati voljeti, a oganj što ga je Isus donio u naše srce zapalit će druga hladna srca. Zaista, nitko od nas nije beznačajan u Božjim očima. I sveti Pavao kaže, da on sve može u onome koji ga jača.

Trpljenje, patnja, križ, sve su to samo sredstva na putu u uskrsnuće. Koliko je križeva nosila blažena Marija, koliko se napatila. Patila je do smrti, a znala je zapisati: Bol je velika učiteljica. Ona nas uči što je ovaj život i kako da postupam s drugima. Blažena je Marija u Subotici tražila pomoć za gladne. I osnovala je samostan. Dok je tamo boravila vidjela je kako na tornju subotičke gradske kuće, na visini od preko 90 metara stoji veličanstveni Isusov križ. Vidimo Isusov križ i na našim zvonicima i na našim utvrđenim gradovima. Svugdje je Isusov križ. Eno križa i ponad Dubrovnika. Tko će nam pokazati znak i veličinu Križa koji je zasjao na svim zastavama, grobovima i brdima, koji je utjeha svim dušama, koji je strah paklenim duhovima, koji ima toliku moć? Nije naš Križ nešto žalosno. Ne. Što više promatramo križ – to nam se sve dublje otvara knjiga otajstva i sve više shvaćamo veličinu i milinu Isusovu.

Najveća znanost se crpi iz Križa. Svojim đacima uvijek govorim kako su i sveci bili grješnici. Zagledani u Isusov križ bili su zadovoljni kad su mogli podnositi sve žrtve, križeve, poteškoće i patnje, sve do mučeništva. Izdržali su zato što su voljeli Isusa. I nama će biti sve lako, ako volimo Isusa Krista, jer će nam sama ljubav zasladiti ove gorčine i patnje. Neka dragi Bog blagoslovi sve sestre Družbe Kćeri Milosrđa Trećeg samostanska reda svetoga Franje ljubavlju, slogom i novim duhovnim zvanjima. Neka nam Isusov križ uvijek bude u srcu, da i u zagovoru svetoga Tome i po nama Bog ublaži patnju, nesreću i nevolje ljudi oko nas i u svijetu. Amen.«

Po završetku euharistijskog slavlja, svećenici, časne sestre i vjernici uputili su se u svetište, gdje je uslijedila molitva bl. Mariji Propetoga, blagoslov s njezinim moćima i mogućnost osobnog čašćenja moći blaženice. Euharistijsko slavlje pjesmom je uzveličao katedralni zbor »Albe Vidaković« iz Subotice koji je po završetku euharistijskog slavlja održao prigodni duhovni koncert u samostanskom dvorištu. Na kraju je pjevačima i hodočasnicima iz Subotice zahvalila s. M. Emila Barbarić, provincijalna predstojnica.