Budi dio naše mreže
Izbornik

Četvrti dan hodočašća Šibenske biskupije u Italiju

Rim (IKA/TU)

Četvrtog dana hodočašća vjernika Šibenke biskupije, u srijedu 11. listopada 2023., hodočasnici su sudjelovali na općoj audijenciji kod pape Franje.

Desetero vjernika osobno se susrelo sa papom.

„S osobitom radošću pozdravljam svećenike i vjernike iz Šibenske biskupije, predvođene njihovim biskupom. Dragi prijatelji, dok slavite jubilej 725 godina od osnutka vaše biskupije, ovim hodočašćem na grobove apostola Petra i Pavla zahvaljujte Bogu za sve darove koje ste primili. Vaše višestoljetno zajedništvo s rimskim biskupom neka vam pomogne da budete graditelji sloge i mira u svijetu u kojemu živite kao radosni Kristovi svjedoci. Dok vas pratim u vašemu zahvaljivanju, zazivam zaštitu vašeg zaštitnika sv. Mihovila Arkanđela te vas od srca blagoslivljam“, poručio je papa Franjo šibenskim hodočasnicima.

Misno slavlje je u bazilici svetog Petra na oltaru Katedre svetog Petra predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić koji je i izrekao prigodnu homiliju. Na misnom slavlju su pjevali „Pivači svetog Jakova“.

U homiliji biskup je poručio da slaveći velikane vjere sv. Petra i Pavla, Crkva vjernike poziva da promatraju njihov život, da razmatraju njihovu vjeru i nasljeduju njihov primjer u svom životu, kako bi mogli biti slava Božja u ovome svijetu kao što su to bili sv. Petar i sv. Pavao.

Potom je biskup citirao evanđeoski ulomak u kojem Isus pita učenike „Što vi kažete, tko sam ja?“. „Petar uzima riječ. On već tada zna. Dobio je tu milost od Boga. ‚Ti si Krist – Pomaznik – Sin Boga Živoga‘. Isusov odgovor na to je ‚blago tebi Šimune jer ti je darovana ta spoznaja, ne po tijelu i krvi, ne tvojom zaslugom i pameću, nego darom s Neba. Zato ćeš postati Stijena na kojoj će biti utemeljena Crkva‘.Tako je već 2000 godina“, kazao je mons. Tomislav Rogić.

„Kolike oluje, kolike nevolje, kolike slabosti, grijesi i propusti, koliki progoni, želja za uništenjem onih koji idu za Kristom kroz stoljeća – do danas. Crkva stoji i uvijek jača kad prođe kroz nevolje i pročišćenja. I danas je tako. U tome je čudo Božje blizine i snaga Crkve: utemeljena je na Kristu, on je taj zaglavni kamen. Ne snagom ljudskom nego snagom Božjom. To su i Petar i Pavao svjedočili, za to su život dali. Na njihovoj vjeri i mi se danas grijemo. Tolike generacije i stoljeća naroda Božjeg iznikle su na njihovoj vjeri, snagom Božje blizine i pomoći“, istaknuo je biskup.

Mons. Tomislav Rogić je ukazao kako sadašnjost nosi kušnje, neizvjesnosti i strahove za budućnost, krize svake vrste u Crkvi. „Živimo u svijetu koji juri novim dostignućima, umjetnoj inteligenciji, strahovima od novih ratova, pomućenih ideala i svjetonazora. Na glavna pitanja ‘tko je čovjek?’ i ‘tko je Bog?’ tumačenja ima raznih, teorija bezbroj, stavova koliko i ljudi.

Ipak, smijemo li se zapitati, Bože zašto si to dopustio? Nove krize, nova iskušenja, pa tek smo izišli iz pandemije. Možda su se to pitali i Petar u tamnici i Pavao u tolikim opasnostima kroz koje je prošao. Petar je prihvatio kušnju s vjerom da Bog zna što čini i nastavio vjerovati i uzdati se u Gospodina. Čak što više, upravo kušnja mu je pomogla da vidi bolje kako je sve u ruci Božjoj. A svoje hrabro prihvaćanje iskušenja hranio je vjerom da ga na koncu – kakav god kraj bio – čeka uskrsli Krist. Od tuda je crpio životnu snagu“, rekao je biskup.

„Braćo i sestre nije li to i naš put?“, pitao je šibenski biskup Tomislav Rogić te nastavio „Nije li to jedini način suočiti se sa svakom kušnjom, mukom, bolešću, nemirom, nevoljom bilo koje vrste. Moliti kao Petar i Pavao: Kao toliki sveci i Božji ugodnici do naših dana: U tebe se Gospodine uzdamo. Sačuvaj nas od zla. Naša je sigurnost u tebi. A daj da iz svakog iskušenja izađemo ojačane vjere koja tebi ide u susret, sada i jednom zauvijek“, zaključio je biskup homiliju.