Budi dio naše mreže
Izbornik

Treći dan hodočašća Šibenske biskupije u Italiju

Rim (IKA/TU)

Trećeg dana hodočašća vjernika Šibenske biskupije, u utorak 10. listopada 2023., hodočasnici su obilazili rimske trgove i crkve.

Središnji dio dana bio je pohod bazilici Presvetog Spasitelja, sv. Ivana Krstitelja i sv. Ivana Evanđelista na Lateranu i bazilici Svete Marije Velike na Eskvilinu. U Gospinoj bazilici šibenski biskup Tomislav Rogić je na glavnom oltaru predvodio je misno slavlje. Homiliju je izrekao generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić.

Poručio je da Crkva nastavlja Marijino djelo na zemlji. Ona vjerom začima i rađa Spasitelja svijetu. Zmaj ognjeni trajno želi proždrijeti i ukloniti djelo Crkve, ali ne uspijeva. Zato Crkva u Mariji na nebu okrunjenoj vidi sliku same sebe koja će na nebu također doživjeti pobjedu i proslavu – kazao je mons. Mlakić.

Naglasio je da Crkva danas prolazi kroz krizu. Usporedio je vjersko stanje kod starozavjetnih Izraelaca sa stanjem u današnjoj Crkvi. „Očito je da smo i mi poput Židova izgradili puno idola koje smo obukli u ruho vjere i crkvenosti, te umjesto u Boga počeli u njih stavljati svoje pouzdanje. Jedan od njih je svakako lažni ugled Crkve koji su mnogi pokušavali sačuvati zataškavanjem grijeha svećeničkog zlostavljanja i zloupotreba duhovnog autoriteta koju su činili najodgovorniji u njoj.

Kada su ti grijesi i njihova zataškavanja počela izlaziti na vidjelo, dogodila se nepojmljiva sramota i srozavanje ugleda Crkve u svijetu. Mnogi je zbog toga napuštaju. Zbog zlodjela pastira mnogi više u Crkvi ne vide istinsko Božje lice, lice milosrđa, ljubavi i dobrote. Očito je da je i za nas došlo vrijeme propadanja lažnih idola, i da nastaje Vrijeme opomene, otriježnjenja, obraćenja i pročišćenja, vrijeme u kojem trebamo uvidjeti svoje grijehe i zablude, te sami iznova otkriti pravo lice Crkve. Jer Crkva nam je svima potrebna, ali Crkva koja će biti vjerna Kristu i činiti ono za što ju je Krist ustanovio – poručio je propovjednik.

Naglasio je da Isus, utemeljitelj Crkve, ne ostavlja vjernike u toj nesreći same. On nam jamči svoju prisutnost i poziva da u Mariji gledamo putokaz nade i utjehe. Kao što je Kovčeg Saveza bio putokaz Božjem narodu na putu kroz pustinju prema Obećanoj Zemlji, tako je nama uz Isusa Gospa putokaz prema pročišćenju Crkve do njezine savršene slike koja će se u punini pojaviti u nebesima. Zato ju častimo kao putokaz nade i utjehe Božjem putničkom narodu, kao sliku savršenstva njegove Crkve. To će kazati da svi mi u njoj, Gospi dušom i tijelom na nebo uznesenoj, možemo vidjeti svoju budućnost. Kao što je Bog iskazao tako uzvišenu milost Mariji, učinit će sa svakim od nas. Zato trebamo promatrati i slaviti Mariju, i nasljedovati njezinu nepokolebljivu vjeru. Ona je s živom i zrelom vjerom sve to vjerovala i u tomu sudjelovala – kazao je generalni vikar.

Upozorio je da smo očito i mi poput Židova izgradili mnogo idola koje smo obukli u ruho vjere i crkvenosti, te umjesto u Boga počeli u njih stavljati svoje pouzdanje. Jedan od njih je svakako lažni ugled Crkve koji su mnogi pokušavali sačuvati zataškavanjem grijeha svećeničkog zlostavljanja i zloupotreba duhovnog autoriteta koji su činili najodgovorniji u njoj. Kada su ti grijesi i njihova zataškavanja počela izlaziti na vidjelo, događa se nepojmljiva sramota i srozavanje ugleda Crkve u svijetu. Mnogi je zbog toga napuštaju. Zbog zlodjela pastira mnogi više u Crkvi ne vide istinsko Božje lice, lice milosrđa, ljubavi i dobrote. Očito je da je i za nas došlo vrijeme propadanja lažnih idola, i da nastaje Vrijeme opomene, otriježnjenja, obraćenja i pročišćenja, vrijeme u kojem trebamo uvidjeti svoje grijehe i zablude, te sami iznova otkriti pravo lice Crkve. Jer Crkva nam je svima potrebna, ali Crkva koja će biti vjerna Kristu i činiti ono za što ju je Krist ustanovio – poručio je mons. Mlakić.