Budi dio naše mreže
Izbornik

Drugi dan hodočašća Šibenske biskupije u Italiju

Asiz (IKA)

Drugog dana hodočašća vjernika Šibenske biskupije, u ponedjeljak 9. listopada 2023., hodočasnici su nakon noći provedene na trajektu i dolaska u Jakin (Ancona), posjetili Asiz.

Hodočasnici su u Asizu obišli sva mjesta vezana za sv. Franju i sv. Klaru: baziliku sv. Klare u kojoj se čuva križ iz crkvice sv. Damjana, baziliku sv. Franje i baziliku Gospe od Anđela s Porcijunkulom. Također su posjetili nekadašnju katedralu, crkvu Svete Marije Velike u kojoj je izloženo neraspadnuto tijelo bl. Karla Acutisa.

Središnji dio dana bilo je misno slavlje koju je na glavnom oltaru gornje bazilike sv. Franje predslavio šibenski biskup Tomislav Rogić. Homiliju je održao župnik Župe svetog Petra na šibenskim Vidicima fra Željko Klarić, OFM Conv., čija su subraća čuvari bazilike i Svetoga samostana uz nju.

U homiliji je ukazao na povezanost svetog Franje, franjevaca i Šibenske biskupije. Kazao je kako su franjevci utkani u tijelo biskupije. U godini 725. obljetnice osnutka Šibenske biskupije dobro je razmišljati o svetom Franji jer neke njegove karakteristike mogu biti korisne, i aktualne su za život jedne biskupije. Franjo cijeli svoj red usmjerava da bude poslušan papi i Crkvi. Franjo obnavlja Crkvu ljubeći njene slabosti. Na to smo pozvani i mi vjernici, poručio je fra Željko.

Na ovo hodočašće došli smo da budemo nadahnuti i da dopustimo Duhu Svetome da djeluje po nama i da poput svetog Franje izgrađujemo Crkvu. Ljubiti Crkvu i izgrađivati je, na to nas poziva sveti Franjo, zaključio je o. Klarić.