Budi dio naše mreže
Izbornik

Četvrti dan Pučkih misija u Župi sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu

Zagreb (IKA)

Četvrtog dana Pučkih misija na zagrebačkom Svetom Duhu večernju misu predslavio je don Damir Stojić, SDB, koji se potom susreo s članovima zborova i glazbenih sastava koji djeluju u župama sv. Antuna Padovanskoga i sv. Maksimilijana Kolbea.

Prezbiterij župne crkve sv. Antuna trenutno se preuređuje u skladu s uvjetima potrebnima da bi crkva bila uzdignuta na čast bazilike. Tako je u ponedjeljak Božja riječ po prvi put naviještena s novog ambona.

Poniznost je kraljica svih kreposti

Don Damir je u homiliji naglasio krepost poniznosti. Tumačeći starozavjetni izvještaj o ozdravljenju Naamana Sirca od gube, rekao je da ga je njegova nesreća dovela k Bogu.

Uzevši u obzir njegov status dostojanstvenika, trebalo je poniznosti za prihvaćanje savjeta ropkinje koja ga je uputila k proroku Elizeju. Na putu prema ozdravljenju tj. spoznaji pravoga Boga morao je proći mnoge prepreke koje su zahtijevale sve više poniznosti. Došavši u Izrael, kralj ga smatra šarlatanom, prorok Elizej ga ne prima odmah te mu naposljetku naređuje da se sedam puta opere u Jordanu, rijeci koja se nije mogla usporediti s rijekama u njegovoj domovini.

„Zašto Bog svemogući to radi? Zašto Bog samo jednim migom to ne napravi?“, upitao je propovjednik. „Zato što on traži tvoju vjeru i tvoju suradnju“, ustvrdio je.

Naglasio je da je poniznost kraljica svih kreposti, upozorivši da je kraljica svih grijeha oholost. Stoga je istaknuo i krepost ustrajnosti nasuprot grijehu lijenosti.

„Ponizan čovjek dolazi do Boga. Poniznost znači gledati Božjim očima, a oholost znači uzvisivati sebe, odnosno imati krivi pogled na sebe“, istaknuo je don Damir.

Naamanovo ozdravljenje nije kraj priče, nastavio je, nego on pritom spoznaje istinitog Boga što ga dovodi do klanjanja, najvažnije ljudske djelatnosti.

Kada je Isus židovima kao primjer istaknuo poganina Naamana Sirca, mnoštvo ga je htjelo pogubiti. Stoga se don Damir osvrnuo na Isusovu rečenicu: „Nijedan prorok nije dobrodošao u svom zavičaju.“

Podsjetio je da vjernici na krštenju postaju dionici Kristove službe svećenika, proroka i kralja. „Prorok nije onaj koji proriče budućnost … prorok je onaj koji govori istinu, Božji glasnogovornik koji govori u ime Božje“, naglasio je.

Stoga je na kraju pozvao nazočne da časno izvrše proročku službu i unatoč protivljenjima svjedoče istinu u skladu s Evanđeljem i naukom Crkve, za što danas, u 21. stoljeću ima mnogo prilika.

Misu je suslavio domaći župnik fra Roko Bedalov, a posluživao je đakon fra Franjo Čolakovac.

Liturgijsko pjevanje predvodili su zborovi koji djeluju u župama na Svetom Duhu i Bijeniku.

Treće desetljeće u životu samostana

Fra Roko je četvrtoga dana misija predstavio najvažnije događaje u životu samostana i župe od 1942. do 1952. godine. Istaknuo je da su u tom razdoblju u Njemačkoj bile nabavljene nove orgulje za župnu crkvu sv. Antuna. Međutim, kako je to bilo vrijeme Drugoga svjetskog rata, kompozicija vlaka u kojem su putovali dijelovi za orgulje uništena je u savezničkom bombardiranju. Zato su 1947. godine nabavljene rabljene orgulje iz sisačke sinagoge koje su bile u uporabi do ove godine.

Župnik Bedalov također je istaknuo da su u tom desetljeću mnoga braća završila na robiji i u zatvorima. Istaknuo je fra Teofila Hana koji je kaznu izdržavao u Lepoglavi gdje je svakodnevno ministrirao nadbiskupu Alojziju Stepincu.

Zbor je generalna proba za nebo

Nakon mise, don Damir se susreo s članovima zborova i glazbenih sastava te ostalim zainteresiranim vjernicima. Ponovio je da je najvažnije što čovjek može činiti na zemlji slavljenje i klanjanje Bogu. Posvijestio je da se dio iz molitve Očenaš kako na nebu tako i na zemlji odnosi upravo na slavljenje. Pozvavši se na Knjigu proroka Izaije i Knjigu Otkrivenja, rekao je da će se u nebu vječno se klanjajući Bogu pjevati: Svet, svet, svet. Ta se pohvalnica pjeva na svakoj misi koja je nebo na zemlji, dodao je. „Zbor je generalna proba za nebo“, ustvrdio je don Damir. Dodao je da narod svojim slavljenjem stvara prijestolje za Gospodina koji prebiva u slavljenju svoga naroda (usp. Ps 22).

Potom je okupljenima istaknuo važnost dobrih djela i zagovorne molitve. Posebice je pozvao da cijela župa i svatko ponaosob na svetkovinu Blagovijesti, u petak 25. ožujka, bude sjedinjen u molitvi s papom Franjom i zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, u činu posvećenja Rusije i Ukrajine Bezgrješnom Srcu Marijinu te da i svatko pojedinačno izvrši čin posvećenja.

Pučke misije održavaju se u okviru proslave 100. godišnjice dolaska franjevaca konventualaca na Sveti Duh. Misionari su oci salezijanci don Damir Stojić i don Mihovil Kurkut. U utorak, ujedno drugi u nizu u čast sv. Antunu, nakon večernje mise i pobožnosti bit će održan susret za majke i prosvjetne djelatnike.