Budi dio naše mreže
Izbornik

COMECE o pandemiji koronavirusa: Europska unija treba poslušati vapaj siromašnih

Bruxelles (IKA)

Vijeće biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) predlaže niz dobrih iskustava za suočavanje s pandemijom koronavirusa te potiče Europsku uniju na višedimenzionalan pristup kako ne bi nikog ostavila iza sebe, izvještava hrvatska redakcija Vatican Newsa u petak 15. listopada.

Slušati vapaj siromašnih u kontekstu pandemije bolesti COVID-19 i oporavka – naslov je izjave Vijeća biskupskih konferencija Europske unije (COMECE), o teškom društvenom stanju prouzročenom zdravstvenom krizom. U izjavi se predlažu neke dobre prakse i preporuke ustanovama o tomu kako ojačati borbu protiv siromaštva u Europi, težeći smanjenju marginalizacije i većoj cjelovitoj uključenosti.

Posebno je istaknuto djelovanje Katoličke Crkve u vrijeme pandemije koja nije propustila pružiti svoju duhovnu i materijalnu potporu siromašnima, odgovarajući na njihove najhitnije potrebe. U priopćenju su navedeni primjeri „dobrih postupaka“ primijenjenih na više mjesta u Europi preko različitih ustanova i uz potporu raznih Caritasovih mreža i nacionalnih, regionalnih i lokalnih partnera.

Povjerenstvo za socijalna pitanja Vijeća biskupskih konferencija Europske unije stoga daje preporuke koje uključuju:
a) jačanje materijalne i prehrambene pomoći u kontekstu financiranja Europske unije;
b) bolje mjerenje siromaštva koje odgovara sadašnjoj stvarnosti;
c) činjenje dostupnim pristupačne i pristojne stanove;
d) bolje sprječavanje prezaduženosti;
e) promicanje dostojanstvenoga rada, kvalitetnoga obrazovanja i solidarnosti.

“Svako razmišljanje i djelovanje na području suzbijanja siromaštva trebalo bi težiti smanjenju marginalizacije i jačanju cjelovitijega uključivanja, odnosno gospodarskoga, društvenog i političkog sudjelovanja”, istaknuo je biskup Antoine Hérouard, predsjednik Povjerenstva za socijalna pitanja Vijeća biskupskih konferencija Europske unije, izvijestila je hrvatska redakcija Vatican Newsa u petak 15. listopada.