Budi dio naše mreže
Izbornik

Crkva u BiH pridružit će se na blagdan Uzvišenja Svetog Križa cijeloj Crkvi u Europi u molitvi za mir u Ukrajini

Sarajevo (IKA/KTA)

Sve biskupijske zajednice u Bosni i Hercegovini, na blagdan Uzvišenja Svetoga Križa, u srijedu 14. rujna, na poticaj Vijeća europskih biskupskih konferencija, pridružit će se molitvi za mir u Ukrajini organizirajući toga dana klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom na spomenutu nakanu.

Biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine već u svom Priopćenju s 84. redovitog zasjedanja  13. i 14. srpnja u Banjoj Luci, između ostalog, napisali su: „Na inicijativu Vijeća europskih biskupskih konferencija, biskupi pozivaju sve župne i druge crkvene zajednice u svim biskupijama da na blagdan Uzvišenja Svetoga Križa, 14. rujna 2022., u večernjim satima organiziraju klanjanje pred Presvetim kao izraz blizine i solidarnosti cijele Crkve u Europi ujedinjene u molitvi za ratom zahvaćenu Ukrajinu“.

„Nakon lijepog iskustva euharistijskog lanca, ostvarenog tijekom korizme sa svakom članicom CCEE-a koji je zajamčio barem jedno euharistijsko slavlje za žrtve pandemije i za mir u Ukrajini, želimo učiniti još jednu gestu solidarnosti za tu zemlju pod bičem rata koji traje već mjesecima. Ovaj put predlažemo dan molitve diljem kontinenta. Odabrali smo 14. rujna, svetkovinu Uzvišenja Svetoga Križa, koja se posebno svečano slavi u istočnom obredu. Zajednički oblik molitve bit će euharistijsko klanjanje u tišini. Na vama je i na vašoj biskupskoj konferenciji da odaberete vrijeme i organizirate vrijeme molitve na najprikladniji način“, napisao je u ime Predsjedništva CCEE-a predsjednik Vijeća, nadbiskup Vilniusa Gintaras Grušas, pozivajući sve europske biskupske konferencije na „sudjelovanje u danu molitve za Ukrajinu kao trenutku blizine i solidarnosti Crkve koja je u Europi“

Župama i crkvenim ustanovama u BiH dostavljen je za tu prigodu malo prilagođeni prijevod brošure koju je priredila Talijanska biskupska konferencija, a koji se može preuzeti OVDJE.

U spomenutoj brošuri nalazi se i „Litanijska molitva za mir“ uz koju se izmjenjuju riječ poznate popijevke „Mir, pravi mir daje Krist Gospodin naš“.