Budi dio naše mreže
Izbornik

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Sinju postaje manja bazilika

Solin (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić uručio je ministru Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marku Mrši, u subotu 15. lipnja 2024., na dan svećeničkog ređenja, u crkvi Svete obitelji u Solinu, pristigli dekret Dikasterija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata o proglašenju župne i samostanske crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije (Svetište Gospe Sinjske) manjom bazilikom, objavljeno je na stranici svetišta.

U povodu predaje dekreta, gvardijan Samostana i čuvar Svetišta Gospe Sinjske fra Marinko Vukman za Hrvatski katolički radio je rekao da se već dulje radilo na proglašenju sinjske crkve manjom bazilikom.

„Drago nam je da su naše svetište, njegov povijesni značaj, ono što se odigravalo i događalo tijekom stotina godina, pogotovo ona čudesna obrana, prepoznati i uvaženi. To nam je poticaj da se još više dajemo, da služimo svome narodu kojemu smo poslani u konkretnom vremenu, jasno, moleći posebno zagovor naše Čudotvorne Gospe Sinjske“ poručio je.

Nadnevak svečanog misnog slavlja i proglašenja crkve manjom bazilikom bit će naknadno objavljen.

Svetište Gospe Sinjske je najposjećenije marijansko svetište u južnoj Hrvatskoj, u koje hodočasnici dolaze tijekom cijele godine. Crkva je građena od 1699. do 1712. godine. Odolijevajući ratovima i potresima, do danas je zadržala svoj izvorni izgled.

Središnje mjesto, kako u crkvi, tako i u srcima Sinjana, Cetinjana i hodočasnika, zauzima slika Majke od Milosti – Čudotvorne Gospe Sinjske, koju su fratri donijeli iz Rame u Sinj 1687. godine. Od tada Gospa povezuje Ramu, Duvno i Livno sa Sinjem i Cetinskom krajinom. Crkva je posvećena 2009. godine na svetkovinu Uzašašća Gospodinova.

Crkva i samostan upisani su u Registar kulturnih dobara Ministarstva kulture Republike Hrvatske kao zaštićeno kulturno dobro sakralne graditeljske baštine, objavljeno je mrežnoj stranici Svetišta Gospe Sinjske.