Budi dio naše mreže
Izbornik

Đakonsko ređenje u Banjolučkoj biskupiji

Banja Luka (IKA/TABB)

Banjolučki biskup Franjo Komarica je na Nedjelju Dobrog Pastira, ujedno Svjetski dan molitve za zvanja, 9. svibnja, u banjolučkoj je katedrali zaredio Iliju Kelića, rodom iz župe Ljubunčić kod Livna za đakona Banjolučke biskupije.

Uz domaće vjernike u slavlju je sudjelovala brojna ređenikova rodbina i prijatelji iz rodne župe te iz Zagreba.

Uz biskupa Komaricu misu su suslavila petorica svećenika među kojima su bili ređenikov župnik Župe bl. Alojzija Stepinca u Zagrebu vlč.Antun Vukmanić i o. Ivan Antunović s Fakulteta filozofije i religijskih znanosti. Uz ređenika Kelića posluživala su još trojica đakona.

Biskup Komarica se u propovijedi, između ostalog, ukratko osvrnuo na ovogodišnju poslanicu pape Franje u prigodi Svjetskog dana molitve za duhovna zvanja, predstavljajući glavne naglaske poslanice.

Zatim je protumačio „centralni pojam“ za cjelokupno Božje djelo otkupljenja ljudskog roda, „svetu razmjenu“, kao prastvarnost kršćanstva. Naglasio je „prevažne“ činjenice u kršćanstvu – „Božji govor i čovjekov odgovor“ – Božje dragocjeno sebedarje čovjeku i čovjekovo dužno uzdarje Bogu. I jedno i drugo usko je povezano sa žrtvom. Pojasnio je da kršćanstvo nije nikakva „papirnata religija“ nego naglašeno „iskustvena“.

Posebno se obratio ređeniku Keliću. Podsjetio je i njega i druge nazočne da ga je „Krist, Dobri pastir – nakon dosadašnjih brojnih poslova i obveza u raznim životnim sredinama“ u svojoj ljubavi „okrenuo i naputio na jedan novi i još važniji posao, koji mu sada povjerava, upravo na ovom mjestu, u ovom dijelu svoje Crkve, tj. u njegovoj rodnoj biskupiji“.

Naveo je konkretne zadaće njegove đakonske službe u Crkvi i u ime Crkve, te mu je posvijestio ozbiljnost obaveza koje preuzima svojim đakonskim ređenjem.

„Voli Krista i njegovu Crkvu, pa se ne boj budućnosti“, poručio je mons. Komarica. Zaželio je novoređeniku tijesnu suradnju s Duhom Svetim, zazvavši majčinski zagovor Presvete Djevice Majke Božje Majke Crkve na njega i sve nazočne.

Pri završetku slavlja biskup je zahvalio svim nazočnima za njihove molitve za nova duhovna zvanja u Crkvi, potaknuvši ih da i u buduće mole za svete i Kristu odane svećenike, redovnike i redovnice.

Po završetku mise svi su se „misari“ zadržali neko vrijeme u dvorištu katedrale u ugodnom druženju sa zaređenim đakonom i međusobno. Zatim su uzvanici pozvani od ređenika na zajednički objed u dvoranu Ordinarijata.

Druženje s novozaređenim đakonom Kelićem i biskupom Komaricom nakon objeda nastavilo se u poslijepodnevnim satima u razgledavanju Marije Zvijezde i nekih drugih institucija biskupije, na zadovoljstvo svih sudionika.