Budi dio naše mreže
Izbornik

Poruka željezanskog biskupa Živkovića: Vukovar nema drugoga puta osim puta Kristovoga praštanja i pomirenja

Vukovar (IKA )

Pod geslom „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta" u nedjelju 18. studenoga obilježava se 27 godina od pada Vukovara u ruke srpskog agresora, a u gradu-heroju i ove godine se okupilo nekoliko desetaka tisuća ljudi koji su odali počast poginulima za slobodnu Hrvatsku.

Na obljetnicu sloma obrane Vukovara, 18. studenoga, prisjećamo se najkrvavije bitke Domovinskog rata i tromjesečne opsade u kojoj su poginula 1624 hrvatska branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom.

Sudionici obilježavanja najprije su se u 9 sati okupili pred vukovarskom bolnicom gdje se održavao prigodni komemorativni program.

U Vukovaru je i državni vrh. U gradu-heroju je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, brojni političari, hrvatski biskupi i svećenici te građani.

Kolona sjećanja predvođena hrvatskim braniteljima i članovima obitelji ubijenih, poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Vukovara krenula je oko 10.30 sati prema Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata gdje će najviša državna i ostala brojna izaslanstva polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odati počast poginulima u obrani Vukovara.

Dok je kolona prolazila gradskim ulicama, sa župne crkve Sv. Filipa i Jakova stalno su zvonila zvona, a duž ulica nalazi se nekoliko tisuća lampiona koje su jutros upalili vukovarski osnovnoškolci.

Kolona sjećanja stigla je na Memorijalno groblje gdje su najviša državna i ostala brojna izaslanstva polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odala počast poginulima u obrani Vukovara.

Misu zadušnicu na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata predvodio je mons. Egidije Ivan Živković, željezanski biskup iz austrijskoga Gradišća. Pozdravnu riječ je uputio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

“Pozdravljam sve vas, dragi Vukovarci i sve vas, draga braćo i sestre, pristigli s različitih strana naše nadbiskupije, iz čitave domovine i iz inozemstva, kako biste bili dionici ove komemoracije i euharistijskog slavlja. Na osobit način pozdravljam sve vas, poštovani i dragi branitelji, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, članovi obitelji stradalih branitelja, civilnih žrtava i onih čija mrtva tijela još uvijek tražimo kako bismo ih mogli dostojno pokopati s molitvom i pijetetom kojega zaslužuju”, poručio je nadbiskup Hranić.

Željezanski biskup Živković je u svojoj propovijedi istaknuo:

“Hodajući u koloni sjećanja, dostojanstveno sam gazio, ovu zemlju natopljenu mučeničkom krvlju. Za pete su mi se lijepili: zemlja, krv i suze a kroz tijelo mi je prolazila jeza i jauk bespomoćnih zarobljenika, koji su mučeni kao Krist na svome križnom putu. Ponavljao sam danas u sebi više puta Kristove riječi, Egidije, smiri se: ‘Neka se ne uznemiruje srce tvoje’. Svaki korak prema ovome groblju u meni je stvarao sve veću bol i suze, pitajući se zar je moguće da su kršćani vršili ovolika zla.

Veliko zlo je danas vezano uz pitanje nestalih. Vi odgovorni, kada ćete napraviti minimum ljudskoga pijeteta i dostojanstva i vratiti kosti od 1952 zarobljene, mučene i ubijene duše? To vas pitam u ime ožalošćenih obitelji.

Ta kost i te kosti tisuće mrtvih nalaze se skrivene u utrobi zemlje. Molim vas, iskopajte to hrvatsko blago i vratite ga u njihov i naš Vukovar. Izbacite tu kost iz svoga grla koja vas blokira u svim dobrosusjedskim pregovorima. Nemamo drugoga puta, nego: put priznanja istine, put praštanja i pomirbe, put novoga početka u Isusu Kristu.

Mi smo svjesni da neke boli Vukovar i Dan sjećanja na nevine žrtve. Tko prešućuje žrtve on ih ponovo ubija. Znam da zločince boli nečista savjest i vjernička moć praštanja hrvatskoga čovjeka koji živi po Kristovim riječima: Bože, oprosti im jer ne znaju što čine. Trebamo biti uvijek vođeni današnjim evanđeljem: ako je Krist koji je pretrpio nepravednu smrt, sve oprostio, to moramo i mi danas činiti ako želimo biti Kristovi. Braćo, Vukovar nema drugoga puta osim puta Kristovoga praštanja i pomirenja.”

https://www.mixcloud.com/HKMreza/propovijed-biskupa-%C5%BEivkovi%C4%87a-u-vukovaru/

U spomen na žrtvu Vukovara u nedjelju su u 18 sati i 11 minuta zazvonila zvona na svim crkvama u Hrvatskoj.