Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan obitelji u Zadarskoj nadbiskupiji

Zadar (IKA)

Dan obitelji u Zadarskoj nadbiskupiji proslavljen je svečanim misnim slavljem koje je u župnoj crkvi sv. Ante Padovanskog na Smiljevcu u Zadru u subotu 11. lipnja predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

„Isus je veliki dio svoga života proveo u obitelji, u nazaretskoj skrovitosti, gdje je poslušan Josipu i Mariji rastao, jačao se i napunjao mudrošću i milošću Božjom koja je bila u njemu“ (Lk 2, 40). To je razlog zašto Crkva drži jednom od svojih glavnih zadaća i ciljeva propovijedati o važnosti i značenju obitelji“ poručio je mons. Puljić, rekavši da tim susretom „želimo zahvaliti Isusu što je svojim utjelovljenjem i rođenjem u konkretnoj obitelji Marije i Josipa posvetio sve obitelji. Došao je biti naš brat i suputnik i posvetio je ne samo svakog čovjeka, nego i svaku obitelj“.

Tim slavljem želimo posvijestiti važnost obitelji jer ona je put Crkve i naroda, rekao je nadbiskup, podsjetivši da je prvi pohod umirovljenog pape Benedikta XVI. Hrvatskoj 4. i 5. lipnja 2011. ujedno bio i prvi Nacionalni dan hrvatskih katoličkih obitelji.

„Normalno je da dijete ima oca i majku u čijoj ljubavi i naklonosti raste, osjeća se sigurnim i zaštićenim te napreduje u kreposti i milosti pred Bogom i ljudima. Obitelj ostaje obzorje preko kojeg se umrežavaju njegove veze i odnosi s drugim ljudima i drugim obiteljima. Zato se kaže da je obitelj škola ljudskih vrlina. U tom vidu, ovo naše druženje je zahvala Bogu na daru naših roditelja“ rekao je nadbiskup Puljić, potaknuvši prisutne da se sjete svojih roditelja i onoga što su nam prenijeli. „Zahvalimo Bogu na tom daru, daru roditelja, jer njihovom žrtvom i ljubavlju mi jesmo to što jesmo“ potaknuo je mons. Puljić.

Susret na Dan obitelji je „ujedno i javna aklamacija Bogu, darovatelju života, koji je zamislio i ostvario svoj plan kad je stvorio prve ljude kao muško i žensko, Adama i Evu te im u srce usadio zakone života i ljubavi, kako je to opisano na prvim stranicama Biblije.

A „kad je nadošla punina vremena“, nakon pada u raju zemaljskom, Otac obećava spas čovječanstvu koje se našlo u izgubljenom stanju i šalje svoga Sina, Isusa Krista, da se rođenjem u obitelji „sjedini sa svakim čovjekom“ (GS 22) i svakom obitelji. Isus je radio ljudskim rukama, ljubio ljudskim srcem, a rođenjem od Djevice Marije „postao uistinu jedan od nas, nama u svemu sličan osim u grijehu“ (GS 22)“ rekao je nadbiskup Puljić.

Upozorio je da blagoslov kojeg svećenik dijeli na vjenčanju supruzicima „nije darovan jednom zauvijek. Tu zaštitu i blagoslov valja svakog dana moliti i isprositi“.

U zahvalnosti Bogu za dar života i zahvalnosti Isusu što je došao u obitelji i posvetio svaku obitelj, nadbiskup je zahvalio i roditeljima za njihovo vjerničko obiteljsko svjedočanstvo.

Potaknuo ih je da budu svjesni velikog Božjeg milosnog zagrljaja kojeg baštine sakramentom svete ženidbe.

„Dragi očevi i majke, drage obitelji, pozivam vas da se ne umarate unositi obiteljsku svježinu i polet u župne zajednice, a u svom okruženju promičete poštivanje života i društvenih vrlina koje se rađaju i rastu u obitelji. Time ćete najbolje doprinijeti sveopćoj obnovi i Crkve i društva koja nam je toliko potrebna. Obitelj je u središtu velike borbe između dobra i zla, između života i smrti, između ljubavi i onoga što je ljubavi protivno, posebice pred objektivnom „zavjerom protiv života u koju su uključene i međunarodne ustanove“ kako je pisao veliki Ivan Pavao II. (EŽ 17)“ rekao je mons. Puljić.

Obiteljski poziv i poslanje ostvaruje se kroz četverostruku zadaću iskonskog Božjeg nauma koji je zapisan na prvim stranicama Biblije, istaknuo je zadarski nadbiskup.

„Prva zadaća obitelji je stvaranje zajednice osoba. Biskupi su to lijepo definirali na Drugom vatikanskom saboru, pa su rekli da obitelj nije „klub, udruga ili civilno društvo, nego „intimna zajednica osoba“ (GS 48). Osobe ne mogu živjeti jedan pokraj drugoga, nego jedan za drugoga i u tome je razlika obitelji u odnosu na druga društva. Obitelj je Božja zamisao planirana kao zajednica osoba“ rekao je mons. Puljić.

Ljubav je nutarnje počelo i snaga koja pokreće zajednički život u obitelji, a Pavao je opisao da je ta ljubav „velikodušna i dobrostiva, ne zavidi i ne traži svoje… sve pokriva i svemu se nada“.

Druga temeljna zadaća obitelji je služenje životu preko rađanja i odgoja djece. Nadbiskup je podsjetio da je sv. Ivan Pavao II. u svojoj enciklici Familiaris consortio opisao što znači obitelj, a u enciklici Evangelium vitae „obrazložio je zaštitu života koja se gubi u današnjem svijetu. Život je svet. Nad životom nema nitko pravo. Vidjeli smo kako je zadnjih mjeseci bila kampanja, samo da se dokaže kako žena ima pravo na slobodan izbor. Nemaš pravo. Ti si u službi života. Otac i majka su u službi života“ poručio je mons. Puljić.

„Uz te dvije zadaće upisane u narav obitelji, dvije društvene zadaće obitelji tiču se sudjelovanja obitelji u društvenom životu i u poslanju Crkve“ rekao je nadbiskup, dodavši da Crkva vidi obitelji kao aktivne i glavne aktere u evangelizaciji, svjedočenju i prenošenju vjere.

„Obitelj je „životna stanica društva“ i „prva škola društvenih vrlina“. Što bi društvo bez obitelji? Stoga je jedna od glavnih zadaća društva pomoći obiteljima da budu ono što je planirano u njihovom srcu, da odgajaju buduće naraštaje, svjedoče i prenose društvene vrline. Teško je shvatiti da neko društvo ne vodi brigu o obitelji. Prva i osnovna zadaća Crkve i društva bila bi da pomažu obiteljima da postanu i ostvare ono što je Bog od vijeka planirao“ potaknuo je mons. Puljić, rekavši da je obitelj u službi društvenog života i u službu izgradnje kraljevstva Bož¬jega.

„Stoga je obitelj „Crkva u malom“ ili „kućna crkva“ (FC 49) koja majčinskom brigom naviješta i svjedoči istinu o ljudskom dostojanstvu i o nepovredivosti ljudskoga života, od začetka do naravnog svršetka. I poziva sve ljude dobre volje neka se zauzimaju za dobro čovjeka u svim područjima, osobnom i društvenom, zakonodavnom, socijalnom i zdravstvenom. I to svim sredstvima koja nam na raspolaganje stavlja zauzeta ljubav“ rekao je mons. Puljić, poželjevši da Gospodin podrži, blagoslovi i čuva očeve, majke i obitelji.

„Neka vas sveta Marija i sveti Josip prate svojom zaštitom i svojim moćnim zagovorom. Pratit će vas naklonost i molitva naših svećenika, redovnika i redovnica, blagoslov i molitva nadbiskupa Milana i Želimira“ rekao je mons. Puljić.

Istaknuvši da je „Isus postao čovjekom i upoznao ljudske brige i radosti, očekivanja, nade, tjeskobe i žalosti“, zamolio je da Gospodin blagoslovi sve naše obitelji te pomogne očevima i majkama biti vjerni u ljubavi, postojani u molitvi, gorljivi u apostolatu i djelima dobrotvornosti.

„Gospodine Isuse, djeci daruj duha zahvalnosti prema roditeljima. Neka naše obitelji uživaju obilje Božjeg blagoslova, zdravlja, sloge i mira na zemlji, a u nebu vječno spasenje“ zaključio je nadbiskup Puljić.

Na kraju mise, roditelji su s djecom došli ispred oltara gdje je mons. Puljić izmolio blagoslovnu molitvu te je djecu s roditeljima poškropio blagoslovljenom vodom.

Misnom slavlju prethodila je molitva krunice koju su predvodili bračni parovi. Nakon mise obitelji su se zadržale na druženju uz agape na Trgu sv. Ante ispred smiljevačke župne crkve.

Susret Dana obitelji održan je u sklopu duhovne priprave za biskupsko ređenje imenovanog zadarskog nadbiskupa koadjutora Milana Zgrablića i u kontekstu Godine obitelji koju je za sveopću Crkvu proglasio papa Franjo, želeći senzibilizirati za važnost i probleme obitelji.

Godina obitelji će završiti međunarodnim susretom u Rimu krajem lipnja na kojem će sudjelovati i predstavnici iz Hrvatske s mons. Matom Uzinićem, predsjednikom Vijeća HBK za život i obitelj.