Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan svećenika otoka Krka

Glavotok (IKA)

Svećenici s područja otoka Krka u zajedništvu s krčkim biskupom Ivicom Petanjkom okupili su se 22. lipnja u samostanu franjevaca trećoredaca na Glavotoku na tradicionalnom susretu svećenika oko svetkovine Srca Isusova.

Naime, svake godine oko svetkovine Srca Isusova svećenici Krčke biskupije se sastanu prema područjima pastoralnog djelovanja: Krk, Rab, Cres i Lošinj. Predvođeni biskupom, tridesetak svećenika i redovnika s otoka Krka proslavilo je svećenički dan u samostanu na Glavotoku s prigodnim druženjem, mogućnošću za ispovijed, slavljem mise, predstavljanjem zbornika u čast preč. Franje Velčića prigodom 65. godine njegova života te zajedničkim ručkom.

Predslaveći pjevanu misu u samostanskoj kapeli, biskup Petanjak u homiliji je istaknuo: Jučerašnje i današnje evanđelje čine jednu cjelinu, jer su uokvireni Isusovim govorom o vratima i putu i stablu i plodovima. Isusova riječ su uska vrata kroz koja se ulazi u sinovski i bratski živor, a tijesan put vodi u pravi život. Oni koji to znaju, a ne prakticiraju ga, Isus zove lažnim prorocima.

Nastavljajući propovijed o dobrim ili lošim plodovima u ljudskim životima, biskup je spomenuo da se na poseban način ta Isusova riječ odnosi na svećenike i Bogu posvećene osobe. Štoviše najveći broj egzegeta te Isusove riječi direktno primjenjuje na nas redovnike, redovnice, svećenike i Bogu posvećene osobe, koji smo Isusovi učenici u punom značenju te riječi i znakovito je kako su njihova tumačenja dosta oštra i nikako ne idu u prilog nama. Tako jedan reče kako je veoma čudno da u kršćanskoj zajednici ne prepoznajemo dobre plodove, pa i kad vidimo da su plodovi dobri, kažemo da je stablo loše. Zbog zavisti, međusobnih borbi i tko zna kakvih drugih ciljeva nismo sposobni prepoznati dobre plodove i u njima uživati i na njima Bogu zahvaljivati, nego tražimo samo zlo. Jedan bibličar kaže: već sam umoran od takvih. Čak naziva ovo evanđelje antiklerikalnim. Iako Isus ljubi svoje svećenike, neki ne žive po srcu Isusovu. I dodaje: bolje je imati sto svećenika manje, nego jednoga više, a pokvarenog, jer će taj jedan koji ni živi po srcu Isusovu nanijeti mnoga zla svima drugima, kazao je biskup.

Citirajući misli pape Franje s jedne propovijedi u Svetoj Marti o provjeravanju duhova, lažnim prorocima i o bdijenju nad svojim srcem, biskup je propovijed zaključio riječima: Prispodoba o stablu veoma dobro se odnosi na svakoga od nas. Plodovi koji se mogu proizvesti ovise isključivo o onome što je duboko u nama samima. Ako smo se nahranili lošim mislima, teško će iz nas izaći dobri plodovi. Sve ovisi čime smo nahranili svoje srce. 

Nakon mise uslijedila je kratka stanka i okrjepa, a potom predstavljanje zbornika radova u čast izv. prof. dr. sc. preč. Franji Velčiću povodom njegove 65. godine života. Zbornik koji nosi naslov Nova et vetera – Crkva, Kvarner i kultura predstavili su urednik samog zbornika izv. prof. dr. sc. Marko Medved i vlč. Anton Šuljić.

Vlč. Šuljić svećenicima je govorio o vrijednosti zbornika i približio neke članke koji su sadržani u njemu, a prof. dr. Medved predstavio je zbornik kao cjelinu te je govorio o preč. Franji Velčiću. Predstavljanje zbornika je bilo posebno urešeno glazbenim točkama vlč. Šuljića, i njegovim opisom preč. Velčića objavljenog u Novom listu.

Na samom kraju riječ zahvale je uputio preč. Velčić, a na zajedničkom ručku, prožetim bratskom pjesmom, riječ zahvale preč. Velčiću izrekao je i biskup Petanjak.