Budi dio naše mreže
Izbornik

Darovana slika crkvi sv. Katarine u Krapini

Krapina (IKA)

U povodu svetkovine Uskrsa član Hrvatskog društva likovnih umjetnika Vinkovci prof. Srećko Perković darovao je crkvi sv. Katarine u Krapini sliku koja prikazuje Isusovo polaganje u grob.

Slika dimenzija 100 x 80 cm naslikana je tehnikom ulja na platnu.

Slikar iz Našica, prof. Perković obnovio je križni put i naslikao već treću sliku u stilu primjerenom ambijentu iz vremena baroka za krapinsku crkvu sv. Katarine.

Prve dvije blagoslovljene slike su „Uskrsnuće Isusa Krista iz evanđelja po Mateju“ dok je druga „Preminuće svetog Franje“.

Suradnja slikara iz Našica i gvardijana Franjevačkog samostana u Krapini fra Franje Tomaševića započela je u vremenu trajanja Domovinskog rata gdje su dva ratna prijatelja kao pripadnici 132. brigade Hrvatske vojske zajedno kroz čitav ratni period služili u sklopu Informativno propagandne službe.

Oslikavanje franjevačkih crkvi ovisno o službi  fra Franje kao i suautorstvo u pisanju knjige o temi Domovinskog rata odraz je tridesetogodišnjeg prijateljstva.

Slika „Polaganje Isusa u grob“ inspirirana stilom slikara Caravaggia bit će predstavljeno na Veliki petak 7. travnja. Ta slika je primjer da se vjera može svjedočiti i slikarskim kistom.