Budi dio naše mreže
Izbornik

Djelatnici đakovačko-osječkog Caritasa i osječkog vikarijata posjetili Plehan

Plehan (IKA)

Djelatnici Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije i Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku na čelu s ravnateljem preč. dr. sc. Dragom Tukarom, posjetili su u subotu 21. listopada 2023. franjevački Samostan sv. Marka Evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini.

Po dolasku, 25-oro hodočasnika sudjelovalo je na misi, zajedno s domaćim povratnicima, u samostanskoj kapeli. Misu je predslavio preč. Tukara, a suslavio je plehanski gvardijan fra Anto Tomas.

Aktualizirajući naviješteno Evanđelje, predslavitelj je u homiliji upitao jesu li vjernici anđeli koji prenose dobru vijest, koji razgovaraju dobro, priznaju jedni drugima njihovo dobro. „Isus od nas očekuje da to budemo, da vjerujemo u Duha Svetoga. On nas je doveo ovdje u ovu zajednicu koja unatoč svim problemima vjeruje da sve vodi Duh Sveti. Mi djelatnici Caritasa i vikarijata pozvani smo ono što činimo, činiti s vjerom, a ne u okviru zakona, jer Caritas mora biti crkven – eklezijalan. Ovaj naš posjet vama, dragi povratnici, naš je znak zajedništva. Vi ste nam svjetla točka – naši svjetionici. Bogu zahvaljujemo za vašu nazočnost, za vašu vjeru, za vaše djelovanje ovdje u ovim opustošenim krajevima“, rekao je uz ostalo.

Svojim djelatnicima posvijestio je da misa mora biti izvor i središte njihova djelovanje, da ne bi bili samo obični djelatnici.

Gvardijan Tomas zahvalio je hodočasnicima što su za svoje hodočašće odabrali baš Plehan. Prije mise im je pokazao novu plehansku crkvu sv. Marka, kapelu sv. Ive, popratne zgrade kao i samostan čija je izgradnja u tijeku. Iskazao je želju da Plehan opet bude, kao prije Domovinskog rata, vjersko-kulturno središte toga kraja te im je zahvalio što su tomu i oni svojim hodočašćem doprinijeli.

Nakon Plehana hodočasnici su svoj put nastavili prema Derventi gdje su posjetili manastir Presvete Bogorodice u Donjoj Bišnji. U samostanu ih je primio arhimandrit i starješina manastira Simeon Obrenović.