Budi dio naše mreže
Izbornik

Dr. Jakobfi i dr. Labaš o djelovanju laičkih udruga u duhu socijalnog nauka Crkve te njegovoj zastupljenosti u medijima

Zagreb (IKA)

Na dvodnevnom simpoziju „Promicanje i oživotvorenje socijalnog nauka Crkve u Hrvatskoj“ u četvrtak 24. studenog u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu na zagrebačkom Kaptolu, dr. sc. Igor Jakobfi s magistrom teologije Ivanom Žavcar održao je predavanje o temi „Djelovanje crkvenih udruga prema socijalnom nauku Crkve”. Nakon njega je o promicanju socijalnog nauka Crkve u medijima izlagao prof. dr. sc. Danijel Labaš.

Samoudruženo djelovanje vjernika laika u Republici Hrvatskoj u posljednjih tridesetak godina snažno se razvija i značajno utječe kako na Crkvu tako i na društvo, istaknuli su u predavanju dr. Jakobfi i magistrica teologije Žavcar pa se na temelju rezultata istraživanja na području Đakovačko-osječke nadbiskupije složili kako je nemoguće očekivati da članovi udruga počnu djelovati u duhu socijalnog nauka Crkve ako ih za to područje teolozi ne pouče, ne odgoje i ako im ne pokažu konkretne puteve djelovanja.

Kako bi se ostvarili preduvjeti udruga za djelovanje vjernika laika u duhu socijalnog nauka Crkve, mjesne Crkve koje to još nisu, trebaju prepoznati osobu koja pokazuje interes za socijalni nauk, a koja je prethodno završila teološki studij, pojasnili su predavači.

„Udruge vjernika laika ne mogu biti neuređene, ne mogu biti prigodne. One zahtijevaju sustavno i plansko uređenje s dugoročnim vizijama. To ih čini provedivima“, kazao je, između ostalog, na predavanju dr. sc. Jakobfi.

U 20 godina djelovanja Ureda za promicanje socijalnog nauka Crkve Đakovačko-osječke nadbiskupije, primijetio je povećan interes za socijalni nauk kod vjernika laika, njihovo snažnije samoudruživanje te ispravniju sliku koju imaju o Bogu. “Zato je važna suradnja mjesnih Crkvi i udruga uz poštivanje Papinog načela: ‘vrijeme je važnije od prostora’, to jest, dugoročno postavljanje ciljeva i postupan rad u strpljivosti”, zaključio je.

Pozivajući se na službene crkvene dokumente, predavači su naglasili da je navještenje evanđelja temeljno poslanje Crkve, dakle, svih njezinih članova i struktura te kako ni jedan član ni struktura u Crkvi nisu pozvani naviještati sebe ili svoje ideje, već isključivo evanđelje te da su sve svjetovne zbilje najprije mjesto poslanja laika.

Premda skoro sve mjesne Crkve koje imaju popis udruga, imaju i organiziranu pastoralnu skrb, velik udio njih, u evangelizacijsko-sadržajnom smislu, ne skrbi cjelovito za djelovanje vjernika laika u duhu socijalnog nauka Crkve, primijetili su, između ostalog, dr. Jakobfi i magistrica teologije Žavcar.

Prof. dr. sc. Danijel Labaš govorio je o promicanju socijalnog nauka Crkve u medijima. Istraživanje koje je proveo s dr. sc. Ivanom Uldrijanom i magistrom komunikologije Mateom Vidulić pokazalo je da u tri najčitanija internetska portala dnevnih novina prema Gemiusu i Reuters Institutu: 24sata, Jutarnji.hr i Vecernji.hr ne postoji dovoljan interes za teme vezane uz socijalni nauk Crkve te da postoji razlika u pristupu temama socijalnog nauka Crkve između vjerskih i svjetovnih medija.

Za kontrolnu skupinu uzeli su Informativnu katoličku agenciju (IKA) kako bi istražili pisanje o socijalnom nauku Crkve u trima razdobljima u kojima su organizirane važne aktivnosti Centra: veljača-ožujak 2010. kada je održan ciklus Socijalnih tribina, listopad 2011. kada je održan Peti hrvatski socijalni tjedan te listopad 2021. kada je održan Šesti hrvatski socijalni tjedan. „Ne kritiziramo medije, samo bismo voljeli da više prate vrijedne sadržaje koji se tiču socijalnog nauka Crkve te da ne budu toliko podložni zabavnim sadržajima”, naglasio je dr. Labaš.

O socijalnom nauku Crkve nije dovoljno izvještavati na razini župe, biskupije, vjerskog tiska ili vjerske agencije, već o aktivnosti Crkve po pitanju socijalnog nauka treba informirati i širu javnost, zaključio je.

Simpozij je održan u prigodi 25. obljetnice Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije.