Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovna obnova za vjeroučitelje Bjelovarsko-križevačke biskupije

Bjelovar (IKA)

Duhovna obnova za vjeroučitelje Bjelovarsko-križevačke biskupije održana je u subotu 26. ožujka 2022. u prostorijama biskupije u Bjelovaru.

Obnova je započela u 10 sati i uključivala je tri dijela: sinodalnu raspravu, pokorničko bogoslužje i euharistijsko slavlje.

Nakon uvodne molitve koju je moderirao predstojnik katehetskog ureda bjelovarsko-križevačke biskupije preč. Mirek Hrvojić, uslijedio je pozdravni govor biskupa bjelovarsko-križevačkog Vjekoslava Huzjaka.

Biskup Huzjak izrazio je svoju radost zbog činjenice da su se vjeroučitelji nakon dužeg vremena (pandemija koronavirusne bolesti) sabrali u tako velikome broju. Okupljenim vjeroučiteljima biskup je iskazao svoju očinsku blizinu te ih je ohrabrio pred novim izazovima koji ih očekuju kako u njihovu profesionalnom radu, tako i u onim pothvatima koji će obilježiti život njihove partikularne Crkve – posebice susret Hrvatske katoličke mladeži u Bjelovaru u rujnu 2022. godine.

Duhovna obnova nastavljena je sinodskom raspravom „Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje“. Vjeroučitelji su se tako i u ovoj prigodi uključili u aktualni sinodski hod opće Crkve. U vrlo dinamičnoj i konstruktivnoj atmosferi iznijeta su mnoga promišljanja, ali i iskustva već održanih sinodalnih susreta u koje su vjeroučitelji uključeni u svojim matičnim sredinama.

Ubrzo nakon sinodalne rasprave uslijedilo je pokorničko bogoslužje koje je moderirao župnik u Vrbovcu i povjerenik za pastoral mladih bjelovarsko-križevačke biskupije preč. Zoran Grgić. Misao vodilja pokorničkog bogoslužja bila je: „Sursum corda – Srca gore“. Voditelj je posebno naglasio da „U duhovnosti Izraela, srce označava bit svakog čovjeka. Sukladno tome, svećenikov poklik – ‚Srca gore‘ potiče Crkvu da čitavim bićem doživi uzdignuće u božanski život. Ovaj poklik tako izriče svu narav kršćanskog bića, kao što Apostol naglašava: ‚Ako ste suuskrsli s Kristom, tražite ono što je gore.‘“ Nakon promišljanja uslijedila je prilika za slavlje sakramenta svete ispovijedi.

Euharistijsko slavlje kojemu je predsjedao preč. Grgić, uz koncelebraciju predstojnika Hrvojića i svećenika bjelovarskog dekanata, bilo je središte i vrhunac duhovne obnove. Preč. Grgić u propovijedi je još jednom naglasio važnost euharistije za život svakog vjernika, napose vjeroučitelja.

„Euharistija je srce svakog kršćanskog srca, izvor koji ulijeva životnu snagu našemu biću i bez kojega nema pravoga i istinskoga života“, rekao je između ostaloga.

Na kraju slavlja predstojnik Hrvojić je u ime biskupijskog Katehetskog ureda i svih nazočnih vjeroučitelja zahvalio preč. Grgiću za nadahnutu propovijed i sve poticajne riječi kojima je u okviru duhovne obnove obogatio srca nazočnih vjeroučitelja u blagoslovljeno vrijeme korizme.

Susret je zaključen zajedničkim druženjem vjeroučitelja na ručku koji je organiziran u prostorima biskupije.