Budi dio naše mreže
Izbornik

Dvostruko slavlje u Župi Presvetog Trojstva u Novom Travniku

Novi Travnik (IKA)

Vjernička zajednica Presvetoga Trojstva u Novom Travniku proslavila je u nedjelju 24. rujna svoj drugotni patron Bl. Drinske mučenice te obilježila 20 godina postojanja župe. U sklopu proslave održana je pred oko 2 tisuće vjernika večer slavljenja uz koncert Alana Hržice, objavila je mrežna stranica nedjelja.ba.

Svečanu euharistiju slavio je član Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu fra Ivan Matić. Koncelebriralo je nekoliko svećenika među kojima su bili gučogorski arhiđakon i kanonik mons. Pavo Jurišić te župnik don Anto Ledić, koji je na početku pozdravio nazočne te progovorio o pastoralnim razlozima osnivanja nove vjerničke zajednice i o statistikama.

“Za 20 godina djelovanja župe kršteno je 658 djece, vjenčano 348 parova, a preminulo je 417 osoba. Prvu svetu pričest primilo je 840 djece, svetu potvrdu 945 mladih dok su sakrament svetog reda primila četiri mladomisnika. Bogu smo zahvalni za sve darove, milosti i za sve dobročinitelje koji sun as pratili i još uvijek prate molitvom i materijalnim dobrima”, kazao je don Anto istaknuvši kako su među hodočasnicima i vjernici iz župe Staro Petrovo Selo u kojoj je rođena Bl. Jula Ivanišević, a došli su sa svojim župnikom don Ivanom Nikolićem.

Krist kao smisao života

U prigodnoj propovijedi fra Ivan je naglasio bitne aspekte života Bl. Drinskih mučenica, sestara koje su prepoznale Božju ljubav i poziv da budu otvorena srca ka Gospodinu. Posvijestio je kako se pravi smisao života “samo može vidjeti i otkriti u neizmjernoj žrtvi gdje je On, Isus Krist sišao s nebesa u punini”.

“U punini kao svemu jednak čovjeku osim u grijehu. Uzeo je naš život, naše tijelo i naše boli. Krist je smisao života. Tako, promatrajući i naše časne sestre koje su cijeli svoj život svjedočile ljubav i predale ga Bogu, vidimo povezanost patnje i žrtve ljubavi prema Isusu Kristu”, kazao je te naglasio kako “nitko nije slučajno na zemlji, svatko ima svoj cilj i smisao”. Posvijetlivši kako Krist vodi kroz život dodao je kako “svi koji su živjeli po Kristu, žive sad s Kristom jer su i trpjeli s Kristom. Na kraju je propovjednik potaknuo nazočne “da dopuste Božjoj providnosti voditi ovu župu” i pozvao nazočne da zajedno zavape iste one riječi Bl. Drinskih mučenica: “Isuse, spasi nas”.

Duhovna priprava i koncert

Ovom slavlju prethodila je trodnevna duhova obnova koju su predvodili župnik don Ante Ledić, župni vikar vlč. Boris Plavčić te dekan KBF-a u Sarajevu preč. Darko Tomašević.

Također, sestre Kćeri Božje ljubavi na čelu s provincijalnom glavaricom s. Gordanom Igrec hodočastile su putovima Bl. Drinskih mučenica i pohodile župu. Pred zavjetnom kapelom molile su po zagovoru Drinskih mučenica za potrebe Družbe, siromaha i svih onih koji se utječu zagovoru blaženica.

U sklopu obilježavanja 20. godišnjice župe održana je večer slavljenja i molitve uz koncert Alana Hržice, a molitveni program vodili su vlč. Sandro Jurešićvlč. Boris Plavčić i fra Ivan Matić pred gotovo 2 000 ljudi koji su pjevali zajedno s popularnim duhovnim kantautorom Hržicom.

Inače, župa Presvetog Trojstva u Novom Travniku utemeljena je odvajanjem naselja od župa Rankovići i Uzašašća Gospodinova. S obzirom da je tako Novi Travnik dobio dvije župe, narod je crkvu u “starijoj” nazvao “gornjom”, a novu – čiji je kamen temeljac blagoslovio papa Ivan Pavao II. u Sarajevu 1997. – “donjom”. Za kraj dodajmo kako se spomendan Bl. Drinskih mučenica iz pastoralnih razloga u ovoj župi slavi na dan njihove beatifikacije koja je bila 24. rujna 2011. u Sarajevu, a ne na nadnevak njihova rođenja za nebo koji je 15. prosinca.