Budi dio naše mreže
Izbornik

Euharistijsko klanjanje na Cvjetnicu u dubrovačkoj katedrali

Dubrovnik (IKA)

Euharistijskim klanjanjem na Cvjetnicu navečer 5. travnja u izravnom prijenosu s oltara Gospe od Porata iz dubrovačke katedrale započeo je niz klanjanja kojim se u vremenu pandemije na neki način želi nadoknaditi četrdesetsatno klanjanje koje je svake godine započinjalo nakon svečane mise na Cvjetnicu i završavalo prije mise Posvete ulja na Veliku srijedu.

Na početku klanjanja biskup Mate Uzinić je pročitao pohvale i blagoslove koje su pred neposrednom opasnošću pred smrću govorila trojica izraelskih mladića, a što je zapisano u Starom zavjetu i što se molilo tog jutra u Časoslovu. „Često od Tebe tražimo da nas blagosloviš, Gospodine. Kako je lijepo kad i mi možemo tebe blagoslivljati zbog dobročinstava koja si nam učinio i činiš“, kazao je u molitvi biskup Uzinić. Nabrajajući dalje razloge za hvaljenje i blagoslivljanje Gospodina zbog njegovog djela otkupljenja i brojnih djela koje čini i u sadašnjosti biskup je uz ostalo zahvalio i za budućnost i nove generacije koje će Gospodina hvaliti i blagoslivljati i zbog prošlosti i zbog sadašnjosti i zbog budućnosti. Razmatranje pred Presvetim nastavio je krunicom i zazivima Božjem milosrđu razmišljajući tako o milosrdnom Bogu.

Molilo se Gospodina i za situaciju koju svijet prolazi s pandemijom Covid-19, za oboljele i osobito one na respiratorima ili koji nisu ni liječeni, za medicinsko osoblje i liječnike, za znanstvenike koji traže lijek ili cjepivo, za odgovorne da donose prave odluke, za obitelji oboljelih, za one koji su izolirani, prestrašeni, za ugrožene skupine, za starije, bolesne, osobe s posebnim potrebama i sve koji se za njih brinu, za sve koji su na bilo koji način na prvoj crti obrane, one uključene u dostavu i transport kako bi se i u ovim okolnostima život nastavio. Biskup je dodao i molitvu za vatrogasce, policajce, sve u obrani, one koji vode ekonomiju kako bi svijet našao izlaz iz ove teške situacije, za one koji bi možda iskoristili ovu situaciju za bogaćenje na štetu siromašnih da im Bog dotakne srce da to ne čine.

Zazvao je Božje milosrđe i na Crkvu, papu Franju i njegovu službu, na biskupe, svećenike kojima je ovo vrijeme izolacije teško zbog osamljenosti i nemogućnosti vršenja poslanja koje im je Bog dao, na sve obitelji osobito one koje su i zbog ove situacije razdijeljene, na one koji se boje za svoju egzistenciju i budućnost, za stradale u nedavnom potresu, za pokojne osobito osobu i obitelj osobe koja je u Dubrovniku umrla kao prva žrtva pandemije, za druge bolesnike, za umiruće koji zbog ovih okolnosti umiru bez utjehe sakramenata…i „Puno toga te još imamo moliti, Gospodine, za puno toga se možemo utjecati Tvome Božanskom milosrđu“, kazao je biskup te pozvao vjernike da u tišini iz svojih srdaca progovore o svojim potrebama. Na kraju su svi izrekli zaziv: Uzdam se, u Tebe, Gospodine.“

Nakon blagoslova s Presvetim izmoljena je molitva Gospi od Porata.

Uz biskupa u molitvi su sudjelovali katedralni župnik don Marin Lučić, katedralni kapelan don David Marijanović, generalni vikar don Hrvoje Katušić, a pjesmom je sve animirala voditeljica Mješovitog katedralnog zbora Maja Marušić.