Budi dio naše mreže
Izbornik

Europski parlamentarac Norbert Lins pohodio središte Banjolučke biskupije

Banja Luka (IKA/TABB)

Na poziv banjolučkog biskupa Franje Komarice, zastupnik u Europskom parlamentu Norbert Lins boravio je u ponedjeljak 25. i utorak 26. rujna 2023. u središtu Banjolučke biskupije, izvijestio je TABB.

Norbert Lins obnaša službu predsjednika Odbora Europskog parlamenta za poljoprivredu i ruralni razvoj. Ujedno je član Paneuropske unije. S njime su bila još trojica članova Paneuropske unije Njemačke, koji su prijatelji banjolučke biskupije.

Posjetili su Caritasovu farmu krava pri Zemljoradničkoj zadruzi „Livač“ u Bosanskom Aleksandrovcu, biskupijski vinograd u Mahovljanima, Kuću susreta „Marija Zvijezda“ i u njoj Europski centar za mir i suradnju, te Biskupski ordinarijat i katedralu.

Tijekom cijelog boravaka domaćin im je bio biskup Komarica kojemu su se privremeno pridruživali njegovi suradnici, ravnatelj biskupijskog Caritasa prelat dr. sc. Miljenko Aničić, direktor Z.z. „Livač“ dr. sc. Draženko Budimir te upravitelj biskupijskog vinograda i župe Mahovljani vlč. Ilija Kelić.

Gosti su se upoznali s aktualnim stanjem na farmi, u vinogradu te u Kući susreta. Od svojih domaćina čuli su konkretne informacije i saznali mnoge podatke o njihovom radu, o rezultatima, potrebama, poteškoćama i preprekama, kao i mogućnostima, planovima, željama i nadanjima.

Bili su impresionirani „izvanrednim radom i primjerom biskupa Komarice i njegovih suradnika“ – kako je to izričito istaknuo europski političar Lins pred novinarima na početku konferencije za medije. Pohvalio je njihovu socijalnu osjetljivost i rad u korist općeg dobra.

Gosti su posebno zanimanje pokazali za bogatu civilizacijsku, kulturnu i privrednu baštinu, koju su iza sebe ostavili brojni vrijedni i samoprijegorni članovi trapističke Opatije Marija Zvijezda, među kojima su bila i dva opata, osobito zaslužna za cjelokupni rad i doprinos Marije Zvijezde, te još znatan broj redovnika, rodom iz njihovog zavičaja.

Europarlamentarac Lins i njegova pratnja čestitali su banjolučkom biskupu i njegovim suradnicima na njihovoj velikoj požrtvovnosti i na brojnim pokrenutim i ostvarenim projektima – u duhu socijalnog nauka Crkve, a za opće dobro stanovništva banjolučkog kraja.

Biskup i njegovi suradnici zahvalili su gostima za njihov dolazak i zanimanje za poslove i projekte biskupije ali i za opće dobro ljudi „grada, entiteta i cijele zemlje“. To su istaknuli i na konferenciji za medije održanoj u dvorištu Kuće susreta „Marija Zvijezda“.