Budi dio naše mreže
Izbornik

Gospić: Proslavljena naslovna svetkovina katedrale Navještenja Blažene Djevice Marije

Gospić (IKA/TU)

Naslovna svetkovina gospićke katedrale Navještenja Blažene Djevice Marije – Blagovijest proslavljena je u ponedjeljak 8. travnja 2024. svečanim euharistijskim slavljem koje je predslavio splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić.

Okupljene je na početku pozdravio dijecezanski upravitelj Gospićko-senjske biskupije mons. Richard Pavlić. „Svetkovinu Blagovijesti ove godine iz već poznatih razloga liturgijski prenosimo na ponedjeljak nakon Bijele nedjelje“, pojasnio je, „a slavimo ju i bez vlastitog biskupa ordinarija“, dodao je. Također je predstavio prisutne biskupe Riječke metropolije i susjednih biskupija. Sudjelovali su: riječki nadbiskup i metropolit Mate Uzinić, zadarski nadbiskup Milan Zgrablić, krčki biskup Ivica Petanjak, porečki i pulski biskup Ivan Štironja te šibenski biskup Tomislav Rogić. Slavlju se pridružio i rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu preč. Željko Faltak.

Nadbiskup Križić se u homiliji osvrnuo na svetkovinu Navještenja kao početak spasenja svakog čovjeka. „To je događaj pun otajstva, ljudskom umu nedokučivog. I Marija je daleko od toga da razumije svu tajnu navještaja koji prima.“

Spominjući događaj Navještaja, predslavitelj je naglasio kako evanđelist priprema narod da postane svjestan velike istine da će se Bog po Isusu nastaniti u njemu, da nikada neće biti sam, a još manje od Boga ostavljen. Tijekom čitave povijesti spasenja, ljudi, vjernici, imali su nemali problem s tom istinom, tj. vjerovati, napose u časovima životnih patnji, da nisu od Boga ostavljeni, napušteni.

„Ovo su, bez sumnje, teška iskustva čovjeka vjernika kada se osjetiti sam u svojoj patnji, kada se zbog svojih čudnih osjećaja uvjeri da je napušten i od samoga Boga u koga je do tada imamo veliko pouzdanje. Međutim, treba znati da biti s Bogom ne znači biti pošteđen svih nevolja i patnji. Nije bio pošteđen ni Isus. Poznat nam je i njegov vapaj s križa: „Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?“

Napominjući da ni Djevica Marija nije bila lišena takvog iskustva, predslavitelj je objasnio da anđeo Blaženoj Djevici Mariji govori da je Gospodin s njom, a poznato je kakve je sve patnje proživjela, napose kada je morala gledati teške muke svoga djeteta. Za jednu majku teže patnje od te nema. Od događaja Navještenja, Marija duboko živi s istinom koja joj je navještena: „Gospodin je s tobom.“ Tu je bila njezina sigurnost i u najtežim životnim tamama – rekao je mons. Križić.

Marija je imala neizmjerno povjerenje u Boga, zato što vjeruje da Bogu nije ništa nemoguće. Ona na koncu navještenja samo izriče svoj pristanak na sve što Bog traži. Jednostavno veli: „Neka mi bude po riječi Tvojoj.“ Poslije toga ni anđeo nema potrebu bilo što nadodati, to je dovoljno.

„To je trenutak kada je Marija postala majkom Sina Božjega, a nešto kasnije, pod križem na Kalvariji, i majka naša. Jer je pod križem ‚stajala‘, njezina vjera i njezino pouzdanje je bilo na čvrstim nogama iako je tama prekrivala sve. Patnja je oblikovala njezino srce i ona može biti prava majka koja kao nitko ima razumijevanja za patnju djece. Jer djeca u svojim strahovima i patnjama uvijek bježe majci u krilo. Pa i sam Isus je htio blizinu majke na vrhuncu svoje patnje. Čovjek se, bez obzira koliko imao godina, u patnjama spontano, različitim uzdasima, obraća majci i izgovara njezino ime. Jer majka je uvijek spremna sve učiniti za svoje dijete. Prianjajući uz Mariju nećemo nikada ostati bez majke. Amen“, zaključio je nadbiskup.

Pred kraj mise, u ime Katedralne župe Navještenja Blažene Djevice Marije i redovničke zajednice, privremeni župni upravitelj o. Marko Maglić uputio je mons. Zdenku Križiću zahvalu za prisutnost u Gospićko-senjskoj biskupiji, osobito za to što se pobrinuo da karmelićani dođu u tu biskupiju i preuzmu katedralnu župu. Nadbiskupu su pritom dar uručili član Ličke pukovnije te djevojčica u narodnoj nošnji.

Liturgijsko pjevanje predvodio je katedralni zbor pod ravnanjem Nikole Perišića.