Budi dio naše mreže
Izbornik

Govor apostolskog nuncija u RH mons. Lingue na objavi imenovanja novog zagrebačkog nadbiskupa koadjutora

Zagreb (IKA/TU)

Prenosimo u cijelosti govor apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj nadbiskupa Giorgia Lingue na objavi imenovanja mons. Dražena Kutleše zagrebačkim nadbiskupom koadjutorom u utorak 14. veljače 2023. u sjedištu Zagrebačke nadbiskupije.

Zahvalan sam nadbiskupu Draženu Kutleši što je u duhu služenja i poslušnosti prihvatio odazvati se pozivu Svetoga Oca na ovu novu službu.

Također mi dopustite, Vaša Eminencijo, da iskreno zahvalim Vama koji ste osjetili da nemate dovoljno snage nositi pastoralni teret tako velike i zahtjevne Nadbiskupije, osobito u ove posljednje tri godine između potresa i Covida-19, te imali mudrosti zatražiti pomoć, olakšavajući tako proces razlučivanja u vezi s izborom Vašeg nasljednika.

Sveti Otac odlučio je osigurati buduće upravljanje ovom Nadbiskupijom poslavši iskusnu i uglednu osobu, nedavno izabranog predsjednika Hrvatske biskupske konferencije, koji će zasigurno moći nastaviti tradicionalnu i cijenjenu vjernost ove Crkve Apostolskoj Stolici po uzoru na blaženog Alojzija Stepinca koji je za ovo žrtvovao svoj život.