Budi dio naše mreže
Izbornik

Grkokatolički pastoralni susret u Vukovaru

Vukovar (IKA)

Križevački vladika Milan Stipić susreo se u četvrtak 16. lipnja 2022. s vjernicima grkokatolicima Vukovarsko-srijemske županije, Ukrajincima i Hrvatima podrijetlom sa Žumberka, te s novopridošlim izbjeglicama iz Ukrajine koji borave u tom kraju.

Grkokatolički vjernici su se okupili u Vukovaru na susretu „Zajedno u Kristu“ kako bi zajednički proslavili otajstvo presvete Euharistije te izvršili molitveni spomen za sve poginule grkokatolike s tog područja u Domovinskom ratu i u ratu u Ukrajini, koji još uvijek traje.

Susret je započeo na Memorijalnom groblju u Vukovaru gdje su izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara, Vijeća nacionalnih manjina Rusina i Ukrajinaca i Križevačke eparhije položili vijence i upalili svijeće ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. Održan je molitveni spomen Panahida za sve poginule, kako u hrvatskom Domovinskom ratu, tako i u ratu u Ukrajini. Tom prigodom biskup Stipić je ukrajinske izbjeglice upoznao s poviješću hrvatske borbe za slobodu i sve nazočne pozvao na molitvu za mir u svijetu. Vladika se spomenuo velikog broja grkokatolika vukovarskog kraja koji su dali život kao civilne žrtve ili branitelji za slobodu Hrvatske za vrijeme Domovinskog rata.

U grkokatoličkoj župnoj crkvi Krista Kralja u Vukovaru uslijedila je svečana arhijerejska sveta liturgija na kojoj su uz domaće vjernike sudjelovali predstavnici Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije te brojne izbjeglice iz Ukrajine koji sada žive na tom prostoru. S vladikom Stipićem suslavili su eparhijski kancelar o. Vladimir Simunović, grkokatolički svećenici srijemskoga dekanata o. Vladimir Sedlak, o. Roman Stupjak, o. Oleg Zakaljuk, o. Vladimir Mudri i o. Ljubomir Struko te jerođakon Antonij Pajić.

Govoreći o važnosti sakramenta presvete euharistije u životu kršćanina, vladika Stipić je potaknuo na što češće primanje Tijela i Krvi Kristove. „Neka tvoj tajni neprijatelj vidi na tvojim usnama crvenilo Krvi Kristove. Proći će ga jeza i pobjeći će u svoju tamu. Ovo se odnosi na dostojno pričešćivanje svetom pričesti na svetoj liturgiji, koje je moćno oružje što satire glavu zmiji – baš svaki put, kako kažu sveti oci. Ako je potrebno iskorijeniti neki grijeh i prisutnost đavla u životu, odi na ispovijed i primi Svetu Pričest. Uskrsloga živoga Krista prepoznajemo u svetim darovima kruha i vina koji su postavljeni na svetom prijestolju, ali i u svakom čovjeku koji se nalazi oko nas. Zato sveti Ivan Zlatousti govori: ‚Tko ne prepoznaje živog Krista u siromahu koji stoji ispred crkvenih vrata, taj ga neće prepoznati niti u svetoj čaši‘“, naglasio je biskup Stipić.

Spominjući se poginulih, vladika je rekao: „Prisjetimo se danas, braćo i sestre, i uvrstimo u molitvu sve naše vjernike iz ove župe kao i iz ostalih grkokatoličkih župa u okolici, koji su dali svoje živote, bilo kao hrvatski branitelji ili žrtve domovinskog rata. Veliki broj naših vjernika izgubio je život za slobodu naše hrvatske domovine. Stoga svaki naš vjernik može zaista s velikim ponosom i dostojanstvom proći pored ove naše crkve jer je ona, osim što je hram Božji, ujedno i spomen mnogim dobrim hrabrim i pobožnim ljudima. Spomenimo se u molitvi i članova obitelji i prijatelja naših, ovdje prisutnih izbjeglica iz Ukrajine koji su poginuli ili su ranjeni. Neka pokojnima dobri Bog udijeli carstvo nebesko, a ranjenima ozdravljenje i duhovnu utjehu. Zbog vlastitog iskustva rata veoma suosjećamo s našom braćom i sestrama iz Ukrajine i molimo se da u Ukrajini što prije zavlada stabilan i pravedan mir. Draga braćo i sestre izbjeglice iz Ukrajine, uvijek ćete među nama naći oslonac i ljubav. Mi smo vaša braća koja će uvijek stati uz vas i pomoći vam u vašim nevoljama i potrebama. Siguran sam da biste i vi nama pomogli na isti način da su okolnosti drugačije“, poručio je biskup Stipić.

Na kraju se obratio riječima utjehe na ukrajinskom jeziku, poručivši svima kako i biskup i svećenstvo svakoga dana mole za sve, za mir i dobrobit naroda, kako bi uskrsli Krist izliječio sve rane ratova i udijelio svima blagoslov mira i radosti.

Na liturgiji su sudjelovali predstavnici civilnih vlasti, sestre bazilijanke iz Osijeka, članovi društava Ukrajinaca i Rusina te brojni hodočasnici iz župa Petrovci, Mikluševci, Berak, Rajevo Selo, Vinkovci i Osijek, kao i domaći župljani iz Vukovara.