Budi dio naše mreže
Izbornik

Drugi dan XXVII. Hoda Franjevačke mladeži

Đakovo (IKA)

Članovi Franjevačke mladeži su nakon uvodnog dijela programa u nedjelju, u ponedjeljak 25. srpnja započeli svoj Hod na tri rute po Hrvatskoj.

Članovi Zagrebačkog područnog bratstva Frame drugoga dana programa prošli su put od Koprivnice do Novigrada Podravskog. Na putu su stali u Koprivničkim Bregima gdje su izmolili Jutarnju molitvu Časoslova i kratko se odmorili. Prolazeći selima pjevali su i svirali svjedočeći Kristovu ljubav i radosnu vijest.

U ostatku dana sudionike je čekao ispunjen raspored. Poslije ručka poslušali su duhovni nagovor fra Vjerana Lazića. Uslijedila je misa te euharistijsko klanjanje. U utorak je na rasporedu dionica puta do Bjelovara.

Članovi Osječkoga područnog bratstva Frame su pak krenuli prema Đakovu. Molitvenu stanku imali su u Viškovcima gdje su se i okrijepili. U Đakovo su stigli iza podneva, te su odmah imali ručak. U dvorištu samostana milosrdnih sestara Svetoga Križa pozdrav i dobrodošlicu uputila im je provincijska poglavarica s. Valerija Široki. Nakon okrjepe program su nastavili predavanjem, zajedničkim i osobnim razmišljanjem i molitvom na temu „Euharistija“. Večernju misu, koju je predslavio đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić slavili su u đakovačkoj katedrali.

Biskup Ćurić u homiliji se među ostalim osvrnuo na prvo čitanje iz Pavlove poslanice Korinćanima, rekavši da Pavao jako realistično gleda na čovjeka i njegovu narav, ne zavarava se da nismo krhki, promjenjivi, ograničeni, nesavršeni, i smrtni. „Ali, upravo u tome odsjeva vjera koja je u nama ‚izvanredna snaga‘, ali je Božja, ‚ne od nas‘. Snaga nas vjere, stoga, uvijek usmjerava prema Bogu, čijoj se blizini trebamo otvarati i osjećati je baš na kršćanski način. Ne drugačije, kao da se utječemo nekim poganskim kumirima‘, bogovima koji su proizvod čovjekove kreativnosti; isto tako ne ni na način da se odvajamo od svijeta u potrazi za posebnim iskustvima ‚nirvane‘ i neke nadljudske smirenosti koja bi nas što dulje trebala držati. Ne! Sjetimo se, naša je vjera uvijek vjera utjelovljenja, vjera istine da se Bog utjelovio, da je i sam postao dionikom ljudskoga života, našega svijeta i naše stvarnosti i tako učinio svetim naš život, sav naš ovozemaljski životni put“, istaknuo je biskup.

Spomenuo je potom i sv. Franju Asiškog, čiji primjer, kako je naglasio, pokazuje da su pozvani kršćansku vjeru uvijek doživljavati i graditi kao apostolsku vjeru, uvijek poput apostola, tj. trajno u jednom dvostrukom hodu: biti učenik i biti pozvan: Pođite! Navješćujte Evanđelje sakom stvorenju!

„Kad Isus poziva da ga nasljedujemo, otkriva nam da je vrijedan i dragocjen put križa, trpljenja, i služenja, koliko je moguće više pročišćen od samo ljudskih mjera i računice“, rekao je biskup. Dodao je da to Isus pokazuje i za to dariva snagu i svoga Duha kojim nadahnjuje.

„Dariva nam samoga sebe, trajno i uvijek iznova – u Euharistiji, koju potaknuti i ovogodišnjem Hodom Frame, vi želite još dublje razumjeti i doživljavati, stavljajući u središte euharistijsko geslo: „Tko blaguje Tijelo moje i pije Krv moju, ima život vječni“ (Iv 6,54). Svaki put kad nam Božji Sin dolazi u ‚siromaštvu‘ sakramentalnih znakova kruha i vina, u svijet je posađena klica nove povijesti (EdE) – povijesti koja ne raste nasiljem, nego obraćenjem – u kojoj ‚silnici‘ gube prijestolje, ‚neznatni‘ postaju uzvišeni, kako nas uči Marijin ‚Magnificat‘. Euharistija u sebi nosi snagu jedne intimne, a tako duboke i sveobuhvatne preobrazbe: svijet je obnovljen i obnavlja se samo ljubavlju, u njoj se pred nama otvara komadić ‚novog neba‘ i ‚nove zemlje‘, koji će se u potpunosti ostvariti kad Krist ponovno dođe, u slavi vječnoga života i našega uskrsnuća“, posvijestio je biskup okupljenim članovima Frame.

Na kraju homilije biskup je mladim hodočasnicima naglasio da je potrebno da osnaženi iskustvom euharistije izgrađuju Crkvu i svijet: „Biti okrijepljeni za hod, s nadom, bez očajavanja: poduzimati korake – hodočašća radosti i slavljenja, i ona zahtjevnija hodočašća pomirenja, obnove, ali i ona jako zahtjevna ‚pokornička hodočašća‘, kako nam to ovih dana svojim apostolskim putovanjem u Kanadu pokazuje naš papa Franjo. Naš hod gleda i korake drugih – možda bolne, migrantske, izbjegličke, prognaničke – da im, koliko je moguće više, budemo na pomoć solidarnošću i djelima ljubavi. U lijepi Asiz, na postaje ‚Fraticella‘ – sv. Franje ponesite i prikažite brige, tjeskobe, ali i nade svih ljudi i obitelji ovog našeg kraja, što ih na neki način okuplja i predstavlja ova naša đakovačka katedrala, podignuta u gradu malo manjem od Asiza, u ‚srcu Slavonije‘“.

Na kraju slavlja riječi dobrodošlice sudionicima uputio je domaći župnik Ivan Lenić. Fra Matija Marijić, duhovni asistent Frame Vukovar, zahvalio je biskupu Ćuriću i župniku Leniću za dobrodošlicu, kao i za podršku Hodu Frame.

Po završetku mise članovi Frame i drugi mladi nastavili su druženje uz pjesmu i ples na Strossmayerovom trgu ispred katedrale. Sljedećeg jutra mladi su nastavili svoj Hod prema Vrpolju.

Dalmatinska bratstva na početku su hodočastila od Prugova do Leselice.