Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće društva „Prijatelji Maloga Isusa“ u Ludbreg, Mariju Bistricu i Karlovac

Ludbreg/Marija Bistrica/Karlovac (IKA/TU)

Društvo „Prijatelji Maloga Isusa“ (PMI) od subote, 21. listopada do nedjelje, 22. listopada 2023., u organizaciji sestara Služavki Maloga Isusa Splitske provincije sv. Josipa, hodočastili su u Ludbreg, Mariju Bistricu i Karlovac.

Cilj hodočašća je bila duhovna obnova uoči obljetnice utemeljenja sestara Služavki Maloga Isusa na početku pastoralne godine.

Hodočašće su vodile pročelnica PMI-a s. Dolores Brkić, provincijalna glavarica s. Terezija Pervan, s. Rebeka Batarelo i s. Amabilis Vukman. Tijekom puta molilo se, pjevalo te razgovaralo. Molila se i devetnica sv. Rafaelu, koju je predvodila s. Terezija.

Dolaskom u Ludbreg hodočasnici su ušli u crkvu Presvetoga Trojstva, odnosno u svetište Predragocjene Krvi Kristove. Uslijedila je priprema za misno slavlje, koje je predvodio fra Ivan Maletić. Na misi su pjevali i čitali „Prijatelji Maloga Isusa“.

Fra Ivan je u homiliji ukazao na važnost prvenstva Isusa Krista u životu čovjeka. Skrenuo je pozornost na pet znakova prisutnosti Isusa Krista, a oni su: oltar, Riječ Božja, vino i kruh, svećenik i narod Božji. Kod nevjere i sumnje svećenika 1411. godine Gospodin je napravio čudo i pokazao svećeniku da se zaista pretvara vino u kaležu, u Krv Kristovu. Ta krv stoji izložena u monstranci pred kojom su hodočasnici molili.

Hodočasnici su potom krenuli prema zavjetnoj kapeli čijom je izgradnjom ispunjen zavjet iz 1739. Iz Ludbrega su se zaputili u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke. Na spomendan sv. Ivana Pavla II. u nedjelju, 22. listopada sudjelovali su na misi zahvalni sv. Ivanu Pavlu II. na proglašenju Alojzija Stepinca blaženim prije 25 godina.

Nakon mise su iz Marije Bistrice krenuli prema Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu. Izmolili su posvetnu molitvu sv. Josipu, koju je predvodila s. Dolores. Posebice su molili za nova zvanja te misionare don Antu Batarela, fra Ivicu Vrbića i sestre u Haitiju s. Anu i s. Liberiju. Time je završilo njihovo dvodnevno hodočašće.