Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće u Rim tragovima Ivana Črnčića

Rim (IKA)

Članovi KD „Ive Jelenović“ – Dobrinj i Udruge „Dr. Ivan Črnčić“ – Polje s otoka Krka boravili su od 26. rujna do 1. listopada 2023. na radnom izletu „Tragovima Ivana Črnčića“ i hodočašću u Rim.

Prvoga dana posjetili su Asiz, mjesto sv. Franje Asiškoga s njegovom bazilikom.

Idućeg dana su u Vatikanu sudjelovali na Općoj audijenciji s papom Franjom na Trgu sv. Petra. Kako su bili odjeveni u narodne nošnje i uniforme imali su priliku biti u prvim redovima, a zbor je na kraju audijencije otpjevao nekoliko pjesama. Predsjednik obiju organizacija Ranko Pavačić imao je priliku pozdraviti Svetog Oca s kojim su se svi zajedno fotografirali.

Sljedećeg dana posjetili su baziliku sv. Petra, pomolili se na grobovima sv. Petra i sv. Ivana Pavla II., i popeli se na kupolu. Sljedećih dana posjetili se ostale velike bazilike i ostale znamenitosti Vječnoga Grada.

Putovanje su nazvali „Tragovima Ivana Črnčića“, njihovoga sumještanina čiji su grob na rimskom groblju Campo Verano također posjetili. Dr. Črnčić pokopan je u grobnici Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima.

Ivan Črnčić bio je svećenik, znanstvenik, prvi akademik s otoka Krka. Boravio je u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima trideset i šest godina. Bio je njegov kanonik, prepošt kaptola i u nekoliko navrata rektor. Po njemu nosi ime Udruga „Dr. Ivan Črnčić“, koja se bavi očuvanjem povijesnog nasljeđa, tradicijske baštine i običaja.

Hodočasnici su posjetili i Subiaco, mjesto nastanka Reda sv. Benedikta i Pravila sv. Benedikta. Posjetili su samostan Sacro speco na mjestu gdje je sv. Benedikt boravio u špilji i razgledali freske, koje se nalaze u objema crkvama u samostanu, među kojim i prikaz sv. Franje.

Na kraju hodočašća sudjelovali su u misi u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima na svetkovinu njezinog naslovnika, u subotu 30. rujna.

Zbor „Zvon“ koji je sekcija KD „Ive Jelenović“ predvodio je pjevanje na misi koja je slavljena na staroslavenskom jeziku. Za nepromjenjive dijelove pjevali su Staroslavensku dobrinjsku mašu. Misu je predslavio dekan Fakulteta istočnih znanosti na Papinskom orijentalnom institutu o. Željko Paša. Suslavili su rektor zavoda Marko Đurin i još 22 svećenika.

Zbor je poslije mise održao i kratki koncert pod ravnanjem maestra Damira Smerdela. Potom je u prostorijama zavoda nastupio i folklor uz sopce Klaudija Dunata i Branka Brnića.