Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće vjernika Subotičke biskupije Majci Božjoj Bistričkoj

Marija Bistrica (IKA)

Vjernici Subotičke biskupije hodočastili su u subotu 24. i nedjelju 25. rujna u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici.

Ovo tradicionalno hodočašće održava se svake godine posljednje subote u rujnu. Zbog pandemije hodočašće se dvije godine nije održalo, ali je i te dvije godine netko od svećenika Subotičke biskupije, pa i sam pokojni biskup Slavko Večerin u privatnoj posjeti, na taj dan služio misu kako se hodočašće ne bi prekidalo. Po prelasku državne granice, u subotu 24. rujna, skupina hodočasnika uputila se u Aljmaš gdje se u molitvi krunice utekla Gospi od utočišta da ih prati na putu i preporučila svoju Subotičku biskupiju u njezin zagovor. Tamo ih je dočekao novi župnik i upravitelj svetišta preč. Tomislav Ćurić.

Navečer je započeo program u svetištu Majke Božje Bistričke. U svetište su vjernici ušli u svečanoj procesiji, pozdravljajući Bistričku Gospu, čiji je kip u svetištu crkve ove godine bio obučen u tradicionalnu narodnu bunjevačku nošnju, pjesmom. Već po ulasku u crkvu  hodočasnici su pristupili pojedinačnim ispovijedima i molitvi krunice. Nakon toga slavljena je svečana misa koju je predvodio privremeni dijecezanski upravitelj preč. Ferenc Fazekas. On je na početku pozdravio sve hodočasnike te misu prikazao za nedavno preminuloga biskupa Večerina i na sve nakane hodočasnika.

Nakon mise i kraće pauza uslijedio je križni put kojeg su predvodili hodočasnici iz raznih župa Subotičke biskupije. Kod dvanaeste postaje prigodni nagovor izrekao je subotički katedralni kapelan vlč. Damjan Pašić. U nedjelju 25. rujna ujutro slavljena je misa sa župnom zajednicom. Misu je  predvodio rektor svetišta preč. Domagoj Matošević, koji je pozdravio sve hodočasnike te se s radošću prisjetio prošlogodišnjeg susreta s nedavno preminulim biskupom Večerinom i njegovom željom da se ovo hodočašće pokuša u biskupiji  učiniti još masovnijim.

U suslavlju su bili bački svećenico preč. Franjo Ivanković i vlč. Damjan Pašić te preč. Željko Šipek. I ove su godine bračni parovi iz Subotice i okolice bili zajedno na s bračnim parovima hrvatskog govornog područja, moleći Blaženu Djevicu Mariju za blagoslov za njihov brak i obitelji. U povratku su hodočasnici posjetili Slavonski Brod i Župu sv. Dominika Savia, gdje ih je dočekao domaćin preč. Josip Matanović i njegova sestra Ivanka. Nakon obilaska crkve i kratke okrjepe, uputili su se u Crkvu Gospe od Brze Pomoći, gdje ih je kapelan Marko Obradović upoznao sa ovim svetištem.