Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočasnici pješaci krenuli iz Pazina prema Trsatu

Pazin/ Rijeka (IKA)

Kao i svake godine, četvrtak uoči prve subote prije blagdana Male Gospe, po 27. put, i ove je godine u četvrtak 31. kolovoza skupina hodočasnika krenula prema Trsatu iz Pazina pješice na tradicionalno hodočašće vjernika Porečke i Pulske biskupije Majci Božjoj Trsatskoj.

Oni će se u subotu 2. rujna pridružiti drugim hodočasnicima koji će toga dana stići iz svih dijelova Istre u Trsatsko svetište. Hodočasnici pješaci, njih 65, i ove se godine kreće ustaljenom rutom, cestom i prirodom preko Paza do Boljuna, odnosno crkve Gospe Karmelske u Boljunskom polju.

Novost je ove godine bilo kretanje iz pazinske župne crkve sv. Nikole, a ne, kao svih godina do sada, iz Franjevačkog samostana Pohođenja Marijina. Razlog je tomu što su u tom samostanu, nakon nedavnih premještaja nema više redovnika koji ondje prebivaju. Sada jednom tjedno, subotom, dolaze oci franjevci iz Pule služiti misu.

U petak rano ujutro hodočasnici će nastaviti preko Učke do Matulji. Proći će preko gorskog prijevoja Poklòn. Bit će to hodočašće kao u stara vremena, kada su ljudi redovito hodočastili na Trsat pješice, preko Učke. Kada bi stigli na Učku, na mjesto Poklòn gdje bi prvi put ugledali Trsat poklonili bi se, po tome je to mjesto dobilo ime. Spustiti će se do mjesta Matulji gdje će prenoćiti drugu noć.

U subotu ih čeka rano ustajanje i hod kroz Rijeku do Trsata, kamo će se popeti Trsatskim stubama, kao generacije i generacije tijekom stoljeća. Uspinjanje Trsatskim stubama, koje broje 561 stepenicu, bit će posljednji veliki napor prije dolaska u Trsatsko svetište, gdje će zajedno s ostalim hodočasnicima iz Istre sudjelovati na misi koju će, uz koncelebraciju istarskih svećenika, s početkom u 11 sati predvoditi porečki i pulski biskup Ivan Štironja. Voditelj pješačkog hodočašća je, kao i svake godine do sada, župnik Svetvinčenta vlč. Darko Zgrablić.