Budi dio naše mreže
Izbornik

VIDEO Biskup Mrzljak za HKR: Hrvatsko srce je veliko i uvijek pomaže potrebnima

Zagreb (IKA )

O pomoći koju Međunarodni Caritas pruža stradalom stanovništvu Indonezije, u emisiji Aktualno HKR-a u utorak 9. listopada govorili su predsjednik Hrvatskoga Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak i ravnatelj mons. Fabijan Svalina.

Hrvatski Caritas redovito prati situaciju i u okolnim zemljama, ali i u dalekom svijetu, istaknuo je predsjednik Hrvatskoga Caritasa biskup Mrzljak. „Povezani smo mrežom Caritasa cijeloga svijeta i procjenjujemo kada, kome i kako pomoći, jer suosjećamo s onima koji su stradali. Svjesni smo, međutim, da smo mala zemlja, u odnosu na neke druge, ali imamo veliko srce i veliko razumijevanje i nastojimo priteći u pomoć. Nastojimo barem animirati ljude da suosjećaju i da molimo jedni za druge”, kazao je biskup Mrzljak.

Dodao je da se Hrvatski Caritas odmah uključio prvom donacijom: „Imamo interventni fond iz kojega možemo odmah izdvojiti neka sredstva. Možda su ona skromna, ali vjerujem da oni koji tu pomoć primaju osjećaju naše simpatije, da znaju da iz neke Hrvatske, neki hrvatski katolici su spremni i s tim malim darom pomoći, ali to je zaista od srca, i materijalna i duhovna pomoć”.

Potres snage 7.5 stupnjeva po Richteru koji je 28. rujna pogodio indonezijski otok Sulawesi i tsunami koji je uslijedio, do sada je odnio više od 2000 ljudskih života, a stotine tisuća ljudi ostalo je  bez svojih domova. Potres je uništio kuće, ceste, mostove, telekomunikacije, zračne luke i svu infrastrukturu i jako otežao dopremu humanitarne pomoći. Tsunami je, uz ostalo, onečistio vodu koja sada ugrožava zdravlje stotina tisuća stanovnika. Ravnatelj Hrvatskoga Caritasa mons. Fabijan Svalina zato je sve pozvao na uključenje u humanitarnu akciju za Indoneziju. „Molimo naše vjernike i one koji nas žele poduprijeti da kroz konkretnu donaciju pomognu nama – da bismo mi mogli pomoći tim ljudima u potrebi, konkretno ljudima u Indoneziji i područjima zahvaćenima tim potresom”, poručio je mons. Svalina.

Pomoći se može pozivom na donacijski telefon Hrvatskoga Caritasa 060 9010 (6,25 kn po pozivu, PDV uključen), uplatom na internetskoj stranici www.caritas.hr ili darom u župi.