Budi dio naše mreže
Izbornik

Humanitarni koncert za obnovu crkve sv. Petra i Pavla u Gvozdu

Zagreb (IKA)

Humanitarni koncert za obnovu crkve sv. Petra i Pavla u Gvozdu koja je stradala u potresu održan je u subotu i nedjelju 19. i 20. veljače 2022. u franjevačkoj samostanskoj crkvi sv. Vlaha u Pridvorju pred mnogobrojnom publikom.

Koncert je imao posebnu narav jer je svojim sadržajem spojio gregorijansko pjevanje i njegove napjeve iz 9., 10. i 11. sa suvremenom poezijom ovoga stoljeća. To je bio spoj ili susret pjevane Božje riječi i izgovorene riječi. U crkvenom ambijentu mogla se osjetiti ne isključivost već nadopunjavanje i međusobno poštivanje u zanosu izvedbe koja spaja dva daleka i različita vremena donoseći oživljavanje kao život i mir kao spokoj. Stoga ton pjevane i izgovorene riječi može biti primjer međusobnog suživota, pomirenja i solidarnosti na izgradnju ljudskosti koju Bog iznova stvara.

U izvedbi koncerta sudjelovali su profesor gregorijanskog pjevanja mr. art. mo. fra Marko Hrgota, hrvatski književnik i pjesnik, akademik Luko Paljetak te pjesnik i član Slavenske akademije književnosti i umjetnosti fra Ivan Kramar. Umjetnici su svojim interpretacijama dali dubinu i značenje koje vraća u daleku prošlost Mater studiorum i koje nas svojim izričajem posadašnjuje sadašnji trenutak života koji živi Mater vitae.