Budi dio naše mreže
Izbornik

Inicijativa „Milijun djece moli krunicu” – Papa Franjo pozvao na molitvu za Ukrajinu i sve narode koji pate zbog rata

Zagreb (IKA)

Sveti otac Franjo se nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja 16. listopada 2022. spomenuo inicijative Zaklade Pomoć Crkvi u nevolji „Milijun djece moli krunicu” koja će se održati 18. listopada te je pozvao na molitvu za narode koji pate zbog nasilja.

Svrha inicijative, koja će se održati 18. listopada, je moliti za mir i jedinstvo u cijelom svijetu. Papa Franjo je pozvao da uputimo „svoje prošnje Blaženoj Djevici Mariji za pomoć napaćenoj Ukrajini i drugim narodima koji pate zbog rata ili bilo kojeg drugog oblika nasilja”.

U poruci u kojoj pozivaju na sudjelovanje, predsjednik Zaklade kardinal Mauro Piacenza i duhovnik Martin M. Barta poručili su da bismo se „dok promatramo sve ratove i svu pokvarenost, progone, bolesti i strahove koji pritišću svijet, mogli pitati: Ima li Bog doista kontrolu nad time? Da, ima, ali i mi moramo posegnuti za Njegovim ispruženim rukama i držati se za njih.”

Jedna od namjera ove molitvene kampanje, piše predsjednik, „jest i pomoći da dublje razumijemo da svi imamo jednoga Oca na nebesima koji želi samo da budemo sretni i koji nam je podario Majku Božju kao našu nebesku Majku. Marija želi samo da naša zemlja bude dom svima, dom u kojem vlada Bog i gdje više nema nikakve patnje, neimaštine ni straha. Stoga bi svjetska dječja molitva krunice 18. listopada trebala biti velika i radosna svetkovina vjere i ufanja”.

Zabrinuti zbog situacije rata, nasilja i dubokog siromaštva koje i dalje postoji u zemljama poput Ukrajine, Nigerije, Mjanmara, Pakistana ili regijama Bliskog istoka i Sahela u Africi, Zaklada papinskog prava Pomoć Crkvi u nevolji želi povjeriti, osobito, sva ona mjesta gdje ljudi ne mogu živjeti u miru „nježnim rukama božanskoga Oca i moćnom zagovoru Majke Božje”.

Mrežna stranica Zaklade nudi besplatne materijale za molitelje u župama, školama, dječjim grupama i obiteljima. Besplatni informativni paket sadrži upute o molitvi krunice, kratke meditacije za djecu o otajstvima krunice i Čin posvete Gospi za djecu. Također, dostupne su dodatne informacija, zajedno sa slikama za bojanje.

Materijali se mogu preuzeti i na hrvatskom jeziku na stranici Zaklade Pomoć Crkvi u nevolji.

Počeci molitvene inicijative “Milijun djece moli krunicu” sežu u 2005. godinu kada je skupina djece viđena kako mole krunicu u lokalnom svetištu u glavnom gradu Venezuele Caracasu, a neki od odraslih koji su svjedočili prizoru podsjetili su na riječi sv. Pija iz Pietrelcine koji je jednom rekao: „Kad milijun djece bude molilo krunicu, svijet će se promijeniti.“ Od tada se kampanja brzo proširila i postala svjetski fenomen.