Budi dio naše mreže
Izbornik

Iz Moskve stigao odgovor na pismo kardinala Hollericha patrijarhu Kirilu

Moskva (IKA)

Moskovska patrijaršija Ruske pravoslavne Crkve uputila je 17. ožujka odgovor na pismo predsjednika Vijeća biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) nadbiskupa Luksemburga kardinala Jean-Claudea Hollericha moskovskom patrijarhu Kirilu od 8. ožujka.

Ovih su dana, kaže se u pismu koje je potpisao voditelj Ureda za vanjske crkvene odnose Moskovske patrijaršije volokolamski metropolit Hilarion, molitve i misli milijuna kršćana diljem svijeta usmjerene prema dramatičnom razvoju u ukrajinskoj zemlji koja već dugo trpi zbog rata. Sasvim je očito da se trenutni sukob ne može riješiti još jednom u nizu javnih izjava, kojih je upućen već velik broj.

Odnosi između Zapada i Rusije zašli su u slijepu ulicu, a to ima za posljedicu gubljenje uzajamnog povjerenja i sposobnosti uzajamnog slušanja. U takvim prilikama bitno je odreći se logike ultimatuma, uspostaviti kanale dijaloga i organizirati službene i neslužbene pregovore koji će pomoći postići pravedan mir. Kao kršćani, pozvani smo potpomagati postizanje toga cilja svojim molitvama i svojim zalaganjem, navodi se u pismu

Već osam godina, Ruska pravoslavna Crkva na svakoj liturgiji prikazuje molitve za prestanak sukoba u ukrajinskoj zemlji. S obzirom na nedavna zbivanja, u bogoslužje je uključena posebna molitva za najskoriju uspostavu mira. Svima upućujemo poziv za prestanak svih vojnih sukoba između Rusije i Ukrajine, da Gospodin svojom snagom pomogne ljudima ponovno naći mir i blagostanje. U ovim tragičnim danima srca vjernika naših Crkava, čija su stada na objema stranama sukoba, preplavljena su tugom. Kao što je Njegova Svetost patrijarh Kiril podsjetio u svojoj nedavnoj homiliji, „svaki rat među braćom je đavolsko, a ne Božje djelo“, kaže se u pismu kardinalu Hollerichu.

U tim teškim okolnostima, navodi se u pismu objavljenom na ruskom i engleskom jeziku, od ključne je važnosti pružati pomoć izbjeglicama i svima onima koji su pogođeni neprijateljstvima. Moskovska patrijaršija i Ukrajinska pravoslavna Crkva, koja je njezin dio, kao i razne institucije Rimokatoličke Crkve uključeni su u ta djelovanja. Nadam se da će se taj rad nastaviti.

Danas Njegova Svetost patrijarh Moskve i cijele Rusije čini mnogo za povratak mira i povjerenje, posebno u ukrajinskoj zemlji, snažno se zalažući svakoga dana da do toga dođe. U ovoj situaciji je najvažnije činiti sve što je u našoj moći da se osigura da se nastave izravni pregovori, koji će uroditi plodom u najkraćem mogućem roku, i da odnosi između Zapada i Rusije još uvijek imaju potencijal za dijalog.

Vjerujemo da COMECE može odigrati važnu ulogu u izgradnji toga dijaloga radeći s predstavnicima Europske unije kako bi se spriječilo daljnju eskalaciju trenutne situacije i pomoglo prevladati je na temelju kršćanskih vrijednosti koje nas sve ujedinjuju.

Neka Gospodin očuva ruski i ukrajinski narod i cijelu Europu te nam svima udijeli svoj mir, kaže se u pismu metropolita Hilariona.