Budi dio naše mreže
Izbornik

Izložba radova sa šestog ciklusa HULULK-ovih radionica likovne terapije

Zagreb (IKA)

U Muzeju Prigorja u Sesvetama u ponedjeljak 30. studenoga otvorena je izložba radova nastalih na ovogodišnjim radionicama kreativne art terapije Hrvatske udruge likovnih umjetnika i likovnih kritičara, u kojima su, pod mentorstvom specijaliziranog art terapeuta, profesora i likovnih pedagoga, sudjelovali članovi lokalne zajednice, korisnici Centra za rehabilitaciju Zagreb i djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi Caritasove Kuće sv. Franje-Vugrovec.

Ovogodišnji ciklus od četiri radionice objedinjen je jedinstvenom infracrvenom metodom, tj. novom tehnologijom slikanja, s temom „Kako na nas utječu nametnuti pandemijski uvjeti i pravila“ te kako su se usprkos tomu, pronašli načini da se stvara i druži putem slike.

Jedna od radionica upriličena je na Orlovcu, sjedištu CRZ-a, predstavljajući blagodat i korisnost art terapije u radu s osobama s intelektualnim teškoćama. Dugogodišnjim poticajem i podukama kiparice i art terapeutkinje Blanke Stančić Puhak, korisnici su postali kreativni, umjetnošću „oslobođeni“ ljudi, čija je posebnost postao njihov umjetnički talent, a ne njihov hendikep.

Maleni umjetnici Kuće sv. Franje opet su oduševili, ali i malo zamislili svojim slikama. Njihov „pogled“ na situaciju oko covida-19 nije toliko bezbrižan ni duhovit, poput „hobotnice s maskom“ CRZ-ovca Nevena Novaka. U njoj se iščitava nelagoda pa i bunt djeteta kojemu je uskraćena slobodna igra i druženje s umjetnicima.

Na izložbi se tako mogu vidjeti slike nastale na prvoj radionici na kojoj je zajedno s malenima iz Kuće sv. Franje, stvaralo sedmero umjetnika koji su naslikali i zajedničku sliku u koju je implementirana infracrvena tehnologija, a sve pod mentorstvom njezina tvorca prof. Vilka Žiljaka.

Uradci korisnika Centra za rehabilitaciju Zagreb: Ranka Ćuće, Nevena Novaka i Kristijana Žerjavića, te slike nastale na posljednjoj radionici koja je zbog pandemije održana u prostorima Kuće sv. Franje, pod mentorstvom odgojiteljice Ksenije Jerčić. Ona je zajedno s jednom od djevojčica autorica nazočila otvorenju izložbe te je predstavila Kuću sv. Franje i samu radionicu.

Izložbu je u ime gradonačelnika Grada Zagreba posjetila djelatnica gradskog Ureda za kulturu Nikolina Akbadža, a prisutne je pozdravila i ravnateljica Muzeja Morena Želja Želle.

Izložbu je, kao i uvijek, predstavila njezina kustosica te organizatorica i voditeljica ovogodišnjih radionica Sanda Stanaćev Bajzek.

Izložba se može pogledati do 5. prosinca, ali virtualno „prošetati“ njome, može se bilo kada na Youtube kanalu portala Sesvete danas.

izložba – Kuća sv. Franje – Zemlja se brani

izložba – Kuća sv. Franje – Hijene napadaju