Budi dio naše mreže
Izbornik

Izložena replika lika Majke Božje od Kamenitih vrata koja će krasiti hrvatsku kapelu u Betlehemu

Zagreb (IKA)

Srebrna replika lika Majke Božje od Kamenitih vrata, rad akademskog kipara Hrvoja Ljubića, izložena je čitavoga dana na Malu Gospu, 8. rujna, na Kamenitim vratima u Zagrebu. Posjetitelji je mogu vidjeti i pomoliti se pred njom od prve jutarnje mise koju je u kapeli Majke Božje od Kamenitih vrata predvodio ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik.

Fra Tomislav Glavnik je i koordinator izgradnje kapele Hrvatskih svetaca i blaženika na Betlehemskim poljanama, a replika će uskoro krasiti zidove te kapele u Betlehemu. Na kraju mise fra Tomislav je objasnio zašto za kapelu nije izabran neki drugi Marijin lik: “Zato jer se nalazi u srcu grada Zagreba, najmanje je marijansko svetište na svijetu i nije vezan ni za koji dio Domovine, a sve oči gledaju prema Gornjem gradu.”

“Treba reći da je u gradu Zagrebu i centar naše vlasti, te da smo potrebni moliti jedni za druge, posebno za one koji upravljaju domovinom i narodom, da budu inspirirani Svetim pismom i da vrše volju Božju kad brinu za naš narod, tako da će lik Majke Božje od Kamenitih vrata biti na Betlehemskim poljanama. I vi ste, evo, prvi hodočasnici koji imaju prvi priliku vidjeti što će biti ondje. Idućih dana krenut će i pošiljke brodovima s kamenom, staklom, drvom, klupama i svom drugom potrebnom opremom za tu kapelu da bi ona postala najljepša razglednica našeg naroda”, ustvrdio je fra Tomislav. 

“Mnogi prolaze kroz Kamenita vrata, imajući i svoje molitve i svoje brige i svoje snove i svi žele doći u Vječnu domovinu. Tako će i na Betlehemskim poljanama biti prikazani svi hrvatski sveci i blaženici koji kao novi pastiri hodočaste prema vječnom svjetlu, prema vječnoj domovini, a dvojica među njima – to su blaženici s Kosova – oni će u svojim rukama nositi ovaj lik Majke Božje od Kamenitih vrata. Slika je ujedno i zavjetni dar Janjevaca, za koje znamo da se bave i zlatarstvom i s obrtništvom, i oni su darovali taj dio”, rekao je koordinator Glavnik.

Zahvalio je svima na molitvenoj potpori i drugim donatorima za njihove darove jer mnogi su dali podršku unutarnjem opremanju kapele, a posebnu zahvalu izrekao je “Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu vanjskih i europskih poslova na hrabrosti jer s drugim svjetskim narodima sada možemo stajati uz bok, i izgraditi nešto lijepo na slavu Bogu, i to je prvi puta da tako nešto činimo.”

Govoreći o važnosti blagdana Rođenja Marijina, podsjetio je da se začeo nakon što je u 5. stoljeću posvećena crkva sv. Ane unutar jeruzalemskih zidina.

“I kršćanima se to toliko dopalo da su onda zaželjeli, kako na istoku tako i na zapadu, proširiti taj blagdan koji se danas slavi i u istočnoj i u zapadnoj Crkvi, te je sličan proslavi rođenja Ivana Krstitelja, jer Marija i Ivan Krstitelj su jedini čiji rođendan slavimo i za ovaj svijet, ali isto tako i za nebesku domovinu”, rekao je fra Tomislav. 

“Tako i mi imamo svoje rođenje, kad nas je naša majka rodila za ovaj svijet, tako ćemo imati rođenje i za onaj svijet, pa neka nam Majka Božja zaštitnica grada Zagreba, Majka Božja od Kamenitih vrata, bude zagovornica, u bijedama našega života, da dok doživimo svoj život, dok sanjamo svoje snove, jednog dana zajedno s njom budemo proslavljeni u Nebu”, zaključio je propovjednik.

Misu su koncelebrirali gornjogradski dekan preč. Vladimir Kerečeni i pastoralni pomoćnik u Župi sv. Marka mr. sc. Tomislav Hačko, a uz brojne vjernike sudjelovao je i autor reljefa, akademski kipar Hrvoje Ljubić sa suradnicima.

Replika lika Majke Božje od Kamenitih vrata, kao zavjetni dar, izrađena je u srebrnom limu i poludragom kamenju. Svečano otvorenje i blagoslov hrvatske kapele u Betlehemu bit će 9. studenog, a dolazak je dosad potvrdilo oko tisuću hodočasnika iz Hrvatske i svijeta.

Foto: Ante Novak // Izložena replika lika Majke Božje od Kamenitih vrata

Foto: Ante Novak // Fra Tomislav Glavnik, koordinator izgradnje kapele Hrvatskih svetaca i blaženika na Betlehemskim poljanama

Foto: Ante Novak // Izložena replika lika Majke Božje od Kamenitih vrata