Budi dio naše mreže
Izbornik

Joseph R. Biden prisegnuo kao 46. predsjednik SAD-a

Washington (IKA)

Joe Biden je u srijedu 20. siječnja prisegnuo na Kapitolu koji je prije dva tjedna bio poprište nemira u kojem su pobornici njegovog prethodnika upali u sjedište američke demokracije i tjedan dana pošto je Donald Trump po drugi put opozvan u donjem domu Kongresa, izvještava Hina.

Bidenovu prisegu vodio je predsjednik Vrhovnog suda John Roberts, a za novu potpredsjednicu Kamalu Harris, prvu tamnoputu ženu na toj funkciji, to je učinila sutkinja Sonia Sotomayor, prva latinoamerikanka u najvišem američkom sudu.

Prisegnuo na Bibliji ukrašenoj keltskim križem

Demokrat, drugi rimokatolik u Bijeloj kući nakon Johna F. Kennedyja, prisegnuo je na Bibliji ukrašenoj keltskim križem koja ga prati u njegovoj 50 godina dugoj političkoj karijeri. Knjiga je u njegovoj obitelji, porijeklom iz Irske, od 1893. godine, a koristio ju je i dok je prisezao kao senator i potpredsjednik u dva mandata Baracka Obame, piše New York Times.

“Ova ceremonija je kulminacija 244 godina američke demokracije”, rekla je uoči prisege senatorica Amy Klobuchar koja je govorom otvorila inauguracijsku svečanost.

“Ovo je dan kad se naša demokracija ponovno diže na noge”, naglasila je senatorica iz Minnesote i dodala kako se u srijedu slavi i prva crna američka potpredsjednica.

Prije prisege je govorio i republikanski senator Roy Blunt iz Missourija koji je kazao kako je američka demokracija „nedovršen posao“, a da je napad prije dva tjedna podsjetio da je ona krhka, ali i otporna.

„Ovo nije trenutak za podjele, nego jedinstvo. Nova vlada donosi novi početak. Naša nacionalna rasprava ide dalje“, dodao je republikanac nakon kojeg je velečasni Jeremiah O’Donovan, dugogodišnji prijatelj obitelji Biden, vodio molitvu. Uslijedilo je pjevanje himne u izvedbi Lady Gage, obučena u odijelo na kojoj je golubica s maslinovom grančicom.

Potom je uslijedila prisega Harris, nakon čega je Jennifer Lopez otpjevala “This Land is Your Land” američkog kantautora Woddyja Guthriea iz prve polovice 20. stoljeća. U svoju je izvedbu ubacila i obraćanje na španjolskom jeziku.

Zastave SAD-a umjesto publike

Umjesto publike, zbog pandemije koronavirusa na livadi ispred Kapitola samo je more zastava. U američkoj prijestolnici je i 25 tisuća pripadnika Nacionalne garde kako bi spriječili ponavljanje nasilja od prije dva tjedna, kad je živote izgubilo petero ljudi.

Biden je prisegom sa 78 godina postao najstariji američki predsjednik u povijesti, oborivši rekord svog prethodnika Trumpa koji je 2017. bio sedamdesetogodišnjak.

Joe Biden u inauguracijskom govoru: Bit ću predsjednik svih Amerikanaca

„Amerika je bila na ispitu i pobijedila je izazov“, rekao je Biden u govoru nakon prisege.

„Poslušala se volja naroda. Ponovno smo naučili da je demokracija vrijedna i krhka, a u ovim trenucima je ponovno pobijedila“, kazao je.

„Danas ne slavimo pobjedu kandidata, nego cilja – demokracije“, naglasio je.

Istaknuo je da Ameriku čeka borba protiv političkog ekstremizma, unutarnjeg terorizma i bijelog supremacizma, pa pozvao na jedinstvo nacije bez kojeg ne može biti mira u državi.

„Tražim od svih Amerikanaca da mi se pridruže u cilju jedinstva države“, kazao je 46. američki predsjednik, pa dodao da SAD može ponovno postati “vodeća sila za dobro u svijetu”.

“A ja ću biti predsjednik svih Amerikanaca, svih”.

Na prisegu novog predsjednika stigli su bivši predsjednici Barack Obama, George W. Bush i Bill Clinton, odnosno svi živući američki čelnici osim 96-godišnjeg Jimmyja Cartera.

Biden i Harris su dan inauguracije započeli na misi u washingtonskoj katedrali

„Danas je novi dan za Ameriku“, napisao je Biden ranije na svom Twitteru.

Biden i Harris su dan inauguracije započeli na misi u washingtonskoj katedrali, nakon što su noć prije odali počast 400 tisuća Amerikanaca koji su izgubili živote od koronavirusa.

Na Kapitol ih je dopratio policajac Eugene Goodman, proslavljen svojim otporom gomili koja je nedavno upala u tu instituciju, izvijestila je Hina u srijedu 20. siječnja.