Budi dio naše mreže
Izbornik

Predsjednik Biden primio kardinala Zuppija

Washington (IKA)

Bijela kuća priopćila je da se predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joseph Robinette Biden u utorak 18. srpnja 2023. sastao s izaslanikom pape Franje, kardinalom Matteom Marijom Zuppijem koji boravi u Washingtonu u okviru misije za promicanje mira u Ukrajini.

Predsjednik Biden i kardinal Zuppi razgovarali su „o naporima Svete Stolice u pružanju humanitarne pomoći za rješavanje patnji uzrokovanih kontinuiranom agresijom Rusije u Ukrajini, kao i o zalaganju Vatikana za povratak nasilno deportirane ukrajinske djece“.

Prema pisanju Vatican Newsa, od eskalacije sukoba 24. veljače 2022. u Rusiju je iz Ukrajine odvedeno oko 19 tisuća djece, a ukrajinska vlada kaže da je pravi broj mnogo viši. Razgovor o toj i drugim temama trajao je oko dva sata i 30 minuta.

Također, predsjednik je kardinalu izrazio dobre želje za daljnje služenje pape Franje i njegovo globalno predvodništvo. Iskazao je i zadovoljstvo što je američki nadbiskup Robert Francis Prevost, prefekt Dikasterija za biskupe, među izabranicima za nove kardinale, piše u kratkom priopćenju Bijele kuće.

Među izabranicima za imenovanje kardinala je i apostolski nuncij u SAD-u mons. Christophe Louis Yves Georges Pierre, koji je također primio kardinala Zuppija, javlja EWTN. Mons. Pierre rekao je da Sveti Otac želi pomoći u procesu postizanja mira te da potpuno svjestan poteškoća želi pokrenuti dijalog. Vatican News dodaje da je nuncij izjavio i da je kardinal Zuppi vrlo objektivan, te da s tim ciljem pokušavaju učiniti što mogu.

Predsjednik Talijanske biskupske konferencije bolonjski nadbiskup kardinal Zuppi se na Capitol Hillu susreo i s nekoliko članova američkog Kongresa, a u Washingtonu će boraviti do 19. srpnja.