Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Zuppi završio posjet Washingtonu

Vatikan (IKA)

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je u srijedu 19. srpnja 2023. priopćenje o posjetu Washingtonu predsjednika Talijanske biskupske konferencije bolonjskog nadbiskupa kardinala Mattea Marije Zuppija, izaslanika pape Franje u okviru misije za promicanje mira u Ukrajini.

Po dolasku u Washington 17. srpnja, kardinal Zuppi se u Apostolskoj nuncijaturi susreo s predsjednikom Konferencije katoličkih biskupa Sjedinjenih Američkih Država vojnim ordinarijem Timothyjem Paulom Andrewom Brogliom. U razgovoru su razmijenili razmišljanja o ratu u Ukrajini i inicijativama Svete Stolice u korist žrtava i mira.

Sljedećeg jutra vatikansko izaslanstvo se u poslovnoj zgradi Rayburn House, zajedno s apostolskim nuncijem u SAD-u mons. Christopheom Louisom Yvesom Georgesom Pierreom i savjetnikom nuncijature mons. Séamusom Patrickom Horganom, susrelo s nekoliko članova Odbora za europsku sigurnost i suradnju (Helsinški odbor) Vlade SAD-a, kojima je predstavilo narav i razvoj misije koju mu je povjerio Sveti Otac. Zajedno su promišljali o načinima na koje bi se misija mogla unaprijediti.

Poslijepodne, kardinala Zuppija i ostale članove izaslanstva primio je u Bijeloj kući američki predsjednik Joseph Robinette Biden. Kardinal mu je uručio pismo pape Franje u kojemu izražava svoju bol zbog patnji uzrokovanih ratom.

Sastanak, koji je trajao više od sat vremena, protekao je u ozračju srdačnosti i međusobnog slušanja. Tijekom susreta zajamčena je potpuna raspoloživost da se podupru inicijative na humanitarnom polju, posebice za djecu i najranjivije osobe, da bi se odgovorilo na tu žurnu situaciju hitnost i da bi se promicali putovi mira.

Posljednjeg dana posjeta, u srijedu 19. srpnja, izaslanstvo Svete Stolice sudjelovalo je na Molitvenom doručku u Senatu, u sjedištu američkog Kongresa tijekom kojega je kardinal Zuppi imao priliku izvijestiti sudionike o susretima koje je imao tijekom faza svoje mirovne misije. Tijekom susreta izražena je zahvalnost za nastojanja Svete Stolice i istaknuta odgovornost sviju za zalaganje za mir, priopćila je Sveta Stolica.

Nuncij Pierre, u razgovoru za Vatican News, izrazio je nadu da će misija kardinala Zuppija dovesti do napretka na humanitarnom planu, napose u pogledu djece koja su odvedena iz Ukrajine u Rusiju.

„Predsjednik Biden je pozorno slušao i izrazio je zadovoljstvo Papinom inicijativom, te smo imali dugu razmjenu o stajalištima predsjednika i gledištima Svetog Oca po tom pitanju. Kardinal Zuppi inzistirao je na tomu da Vatikan želi dati svoj doprinos, iako nema potpuni potencijal da odmah riješi sve probleme. Svjesni smo njihove složenosti“, istaknuo je mons. Pierre.

Dodao je da je, iako zasad nema očiglednih rezultata, važno uložiti sve napore za one koji pate.

Mislim da se ovdje, u raznim susretima koje je kardinal Zuppi imao, pokazalo da su ljudi vrlo osjetljivi na tu dimenziju i da su spremni pomoći – ustvrdio je.

Na diplomatskoj razini, budući kardinal mons. Pierre, istaknuo je da je doprinos Crkve ključan u životu svijeta: Sveta Stolica je dio svijeta, a posljedice rata su strašne za ljude.

Govorim o izbjeglicama, o stradalima, o traumama, posebice o pitanju djece – kazao je.

Kao diplomat je zaključio da moraju raditi korak po korak.

Radimo prvi korak kada je to moguće, a jedan od tih koraka je upravo ono što kardinal Zuppi čini, bez pretenzija da možemo sve riješiti, a ipak imamo mnogo nade za budućnost – poručio je.