Budi dio naše mreže
Izbornik

Južni Sudan: Biskup će pješačiti s mladima na susret s papom Franjom

Juba (IKA)

Povodom Papina posjeta Južnom Sudanu od 5. do 7. srpnja, biskup Rumbeka Christian Carlassare planira pješačiti s mladima do glavnoga grada Jube kako bi susreli papu Franju, prenosi Vatican News.

Biskup Carlassare, koji je preživio napad u kojem mu je počinitelj pucao u noge, pješačit će s oko 100 mladih 40 kilometara dnevno osam dana kako bi se susreli sa Svetim Ocem. Papa Franjo će, nakon apostolskog putovanja u Kongo, posjetiti i Južni Sudan.

„Jedina sumnja je u snagu mojih nogu, ali mislim da to mogu. Važno je da mladi ljudi shvate hod kao hod mira ususret Papi“, rekao je biskup za agenciju Sir. Putovanje će biti popraćeno katehezama i trenucima razmatranja, a prolaziti će i kroz opasna područja. „Pozivamo Vlada da posebnu pozornost posveti sigurnosti, a apeliramo i na milicije da izbjegnu sukobe“, rekao je biskup.

Pod novom vladom, zemlja se ponovno suočava s nasiljem. Zato je posjet pape Franje – prvi posjet jednog pape zemlji – važan znak, ističe biskup Carlassare. „Nadamo se da će taj posjet pomoći da se ponovno pokrene mirovni proces te da će nam dati jedinstvo i pomirenje koje nam toliko treba“. Siromaštvo, nezaposlenost i nepismenost glavni su problemi u Južnom Sudanu. U zemlji je, također, kao rezultat rata u Ukrajini, općenito primjetno povećanje cijena.

Biskup Carlassare podrijetlom je iz mjesta Schio u sjevernoj Italiji. Nakon napada koji je pretrpio u travnju 2021. i rehabilitacije u Italiji, prije nekoliko se mjeseci vratio u svoju biskupiju u Južnom Sudanu. „Nazivaju me War, što na lokalnom jeziku znači ‘promjena’“, rekao je biskup, prenosi Vatican News.