Budi dio naše mreže
Izbornik

Kanonik Koren o bogoslužju u središtu Zagreba i obnovi katedrale

Zagreb (IKA)

Nakon blagoslova adventskog vijenca na glavnom zagrebačkom trgu, u subotu 28. studenoga, kanonik Prvostolnoga kaptola zagrebačkog mons. Zlatko Koren za Informativnu katoličku agenciju osvrnuo se na slavljenje sakramenata u središtu Zagreba te na obnovu u potresu stradale prvostolnice.

O slavlju sakramenata u gradskom središtu

Mons. Koren najavio je da će ovih dana zagrebački nadbiskup Josip Bozanić svećenicima i vjernicima Zagrebačke nadbiskupije dati smjernice vezane za liturgijsko vrijeme i mjere zaštite od koronavirusa.

Poručio je da će svećenici i vjernici, u zajedništvu sa svim skupinama koje se razvijaju u određenoj župi, u zajedništvu s ekonomskim i pastoralnim vijećima „pronaći određene modele za ovo vrijeme“.

Podsjetio je da se u ožujskom potresu teško oštećenoj katedrali, bazilici Presvetog Srca Isusova i crkvi sv. Franje, osobito slavio sakrament „ispovijedi, pomirenja i pokore“. Dodao je da su mnogi „vjernici izbliza i izdaleka, iz Zagreba i iz cijele Domovine baš u tim crkvama željeli pristupiti sakramentu, osobito o Božiću i Uskrsu“. Ustvrdio je da „to neće ove godine sigurno biti moguće kako smo to godinama činili“, ali će se iznaći nove mogućnosti. Dio te službe ponijet će, kako je rekao, zagrebačke župne crkve.

„U tom smislu, sigurno će nešto biti i u centru grada“, dodao je. Nabrajajući kazalište „Komedija“ na Kaptolu, u kojemu franjevci nedjeljom predslave mise, župnu kuću Svete Marije na Dolcu, gdje se također slavi misa, kapelu Ranjenog Isusa na Jelačićevom trgu, kapelu sv. Martina u Vlaškoj i baziliku Presvetog Srca Isusova u Palmotićevoj, kazao je da će se ondje dati prilika i mogućnost vjernicima za slavljenje sakramenata, u okviru novih mjera.

O obnovi katedrale

„Ono što sada sa sigurnošću možemo reći da se u zagrebačkoj katedrali postavlja skela“, rekao je kanonik, pojasnivši da to nije obična građevinska skela. „Naime, ova skela koja se sada postavlja u zagrebačkoj katedrali, daje nam dvije funkcije, ili, daje nam dvije mogućnosti. Jedna je mogućnost da se izbliza istraže sva oštećenja koja je prouzročio potres“, a druga je da skela „ponese svod katedrale“, da „osobito u apsidi i u dijelu kora ne bi bio opterećenje za zidove i da bi se, na neki način, olakšao pritisak koji taj svod, tako rastepen ili rastresen, sada čini na zidove i na kontrafore koji te zidove učvršćuju s vanjske strane“.

„Stoga, ova skela koja se sada postavlja u katedrali, tek će nam omogućiti da možemo bolje sagledati sva oštećenja koja je prouzročio ovaj potres.“ Izvijestio je da su naknadni potresi napravili dodatnu štetu te dodatno otvorili pukotine nastale u ožujskom potresu. „Tako da neke stvari koje su se sagledavale u prvom trenutku, danas se moraju sagledati na jedan novi način“, zaključio je mons. Koren, ne naznačivši kada bi zagrebačka prvostolnica ponovno mogla biti osposobljena za bogoslužje.