Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Bozanić predvodio misno slavlje prigodom obilježavanja 80. obljetnice smrti sv. Leopolda Bogdana Mandića

Zagreb (IKA/TU)

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je svečano euharistijsko slavlje u nedjelju 23. listopada prigodom obilježavanja 80. obljetnice smrti sv. Leopolda Bogdana Mandića u Župi sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Dubravi.

Prije početka misnog slavlja domaći župnik i dekan Remetsko-dubravskog dekanata preč. Branko Lipša pozdravio je sve okupljene i poželio dobrodošlicu zagrebačkom nadbiskupu.
Osvrćući se na naviješteno Evanđelje, kardinal Bozanić istaknuo je da ono približava što je to molitva kod Boga i kakav treba biti čovjek u molitvi pred Bogom. “Po molitvi mi dolazimo do Boga. Molitva je ona sposobnost koju ima čovjek. Druga živa bića na ovoj zemlji ne mogu govoriti, a nama je dao Bog taj dar, milost da se po molitvi uzdignemo do Boga. Velika je to milost, veliki dar i zato je jako važno znati kako na pravi način moliti.”
“Čovjek pred Bogom je jedna velika praznina koja očekuje da ju Bog ispuni svojom prisutnošću. Kada ga Bog ispuni onda on postane veliki čovjek, čovjek blizu Bogu, a onaj koji je blizu Bogu je blizu i čovjeku”, naglasio je kardinal i dodao da je “potrebno dozvoliti Bogu da uđe u naše srce. Potrebno je isprazniti srce od hvale, oholosti, od prezira drugih. To je Bog prema nama. Toga Boga nam je objavio Isus Krist i zato je potrebno da čovjek doživi tog Boga i da ga naviješta, da pokuša i druge usrećiti s Bogom. Stoga je danas i misijska nedjelja kada molimo za one koji naviještaju evanđelje onima koji ga još nisu čuli, ali i za one koji naviještaju evanđelje onima koji su ga čuli, ali ga ne podržavaju.”
“Svi smo mi misionari. Svatko tko doživi Boga, tko osjeti što je Bog za njega, pozvan je da to i drugima kaže, da to drugima utjelovi, da i druge pokuša prodrmati tom blagošću, tom milošću – biti s Bogom, a čovjek ispunjen Bogom je sv. Leopold Bogdan Mandić”, istaknuo je kardinal, prisjetivši se događaja prilikom kojeg su vjernici u travnju 2017. častili zemne ostatke bl. Leopolda Bogdana Mandića kako u prvostolnici tako i u Župi današnje obljetnice. Kardinal je istaknuo da je sv. Leopold Bogdan Mandić zračio Bogom i da se to moglo osjetiti te da se to osjeti svaki put kad se čovjek nađe pred svecem.
Tijekom euharistijskog slavlja kardinal Bozanić krstio je Dominika, peto dijete obitelji Palić (otac Petar, majka Marija r. Ćibarić).
Na kraju homilije kardinal je izrazio radost koju dijeli s obitelji Palić koja je donijela svoje peto dijete na krštenje. “Imati djecu, odgajati djecu je poseban zadatak u Crkvi i zadatak u društvu. Zato smo danas ovdje da im čestitamo i da molimo Boga da on ispuni malog Dominika svojom prisutnošću. Dragi roditelji, djeca su vaša, ali djeca su i Božja i to je to sveto zajedništvo između roditelja i Boga. Koliko god vaša djeca budu više na Božjem putu, bit će i više vaša. Ako odlaze od Boga, manje su i vaša. Stoga, prvi zadatak svakog roditelja je upravo u tome da dijete dovede Bogu, a kad ga u pravom smislu dovedu k Bogu onda će biti posebno njegovo dijete.”
Koncelebrirali su provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića fra Juro Šimić, domaći župnik Lipša, svećenici iz dekanata i samostana sv. Leopolda Bogdana Mandića.
Na kraju mise provincijal Šimić zahvalio je kardinalu Bozaniću na dolasku i prisutnosti u obljetnici, kao i svim prisutnim svećenicima te je u znak zahvale kardinalu uručio prigodan dar. Kardinal je pak uručio prigodan dar obitelji Palić, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Foto: Dario Zürchauer// Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić/Homilija

Foto: Dario Zürchauer//Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić

Foto: TUZN// Krštenje petog djeteta obitelji Palić

Foto: Dario Zürchauer// Uručen dar zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću

Foto: Dario Zürchauer// Kalež uručen zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću