Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Bozanić svećenicima jubilarcima: „Budite i dalje prenositelji Božjeg navještaja"

Zagreb (IKA)

Osamnaestorica svećenika jubilaraca okupili su se u srijedu 26. lipnja u zagrebačkoj katedrali kako bi zahvalili Bogu za 25. obljetnicu svog svećeništva. Euharistijsko slavlje u zajedništvu sa svećenicima jubilarcima iz Zagrebačke nadbiskupije, Bjelovarsko-križevačke i Požeške biskupije te redovnicima franjevcima i karmelićanima predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Prije početka slavlja, župnik Župe sv. Mirka u Šestinama vlč. Robert Šreter pročitao je imena svećenika koji su 26. lipnja 1994. godine bili zaređeni po rukama tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa kardinala Franje Kuharića.

Zahvaljujući Bogu za dar njihova svećeništva, kardinal Bozanić je u uvodu euharistijskog slavlja poručio jubilarcima da, pokraj zemnih ostataka blaženog Alojzija Stepinca i blagopokojnog kardinala Franje Kuharića, obnove ono što su s puno dobre volje obećali i prihvatili prije dvadeset i pet godina. U svojoj je prigodnoj homiliji podsjetio na dužnost svakog svećenika da svakodnevno preispituje svoju vjernost Riječi Božjoj.

Naš je zadatak da prenosimo ono što nam Bog poručuje, da budemo prenositelji Božjeg navještaja. To je potrebno čovjeku svih vremena, a posebno čovjeku današnjice”, kazao je kardinal.

Osvrnuo se na prvo čitanje toga dana o Abrahamu (Post 15, 1-12.17-18), praocu koji je povjerovao Bogu i postao uzor svima koji vjeruju i koji mu se predaju. Svećenicima je poručio da ova, dvadeset i peta obljetnica, pred njih stavlja dva zadatka: da svoj pogled vrate unatrag na sve ono što se dogodilo proteklih godina, ali i da se ne zaustave samo na tome, već da gledaju sadašnjost i projektiraju budućnost.

„Ovo je prije svega trenutak zahvale”, nastavio je kardinal, „stoga zahvalimo Bogu za vjernost, za svećeničku ustrajnost, za sve ono dobro što ste tijekom dvadeset i pet godina u Crkvi učinili. Dakako da se kajemo za ono što smo krivo učinili ili smo propustili učiniti, ali uzdamo se u Boga koji piše i po našim krivim crtama”, rekao je kardinal, preporučujući svećenike jubilarce zagovoru blaženog Alojzija i kardinala Kuharića.

Prije završnog blagoslova kardinal se još jednom obratio okupljenima u zagrebačkoj katedrali, ističući kako bismo kao narod trebali biti zahvalni za svaki dar svećeništva. „Nije danas lako biti svećenik, ali iz vlastitog iskustva svjedočim da je lijepo biti svećenik”, zaključio je kardinal Bozanić te pozvao vjernike da mole za svećenike, kao i za nova duhovna zvanja. Na kraju euharistijskog slavlja kardinal i svećenici jubilarci izmolili su na grobu bl. Alojzija Stepinca molitvu za njegovo proglašenje svetim.