Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Parolin o izborima za europski parlament i o susretu G7

Rim (IKA)

Državni tajnik Svete Stolice, na marginama predstavljanja knjige Don Giussanija na Gregoriani u četvrtak 6. lipnja, podsjetio je da je odgovornost talijanskih biskupa izraziti svoje mišljenje o situaciji u zemlji, te je pozvao europske građane da sudjeluju u nadolazećim izborima. Što se tiče Papine nazočnosti na G7 u Pugliji 14. lipnja, kardinal Parolin vjeruje da će govoriti o "primjeni umjetne inteligencije na oružje" te da bi se mogao održati susret s američkim predsjednikom Bidenom, izvještava Vatican News.

“Talijanska biskupska konferencija je Crkva u Italiji i kao svaka Crkva u svijetu, talijanski biskupi također imaju slobodu izražavati se. Oni će to učiniti na pravi način, ali to je njihova odgovornost”, naglasio je državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin na marginama predstavljanja knjige “Kršćanski osjećaj čovjeka prema Reinholdu Niebuhru”, što je ujedno i doktorski rad don Luigija Giussanija.

O nadolazećim europskim izborima Kardinal naglašava da je “jedna od točaka kojima se Crkva vraća ona participacije, što je vježba demokracije. Stoga je to poziv svim građanima da se odgovorno ponašaju svojim izlaskom na izbore”.

O mogućnosti da se papa Franjo na G7 14. lipnja u Pugliji osobno susretne s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, Kardinal je odgovorio: “Mislim da da, da će Papa posvetiti vrijeme nekim bilateralnim susretima s predsjednicima i šefovima država koji su ga o tome pitali. Pa pretpostavljam da će doći i do toga susreta”. A o sadržaju Papinog govora na summitu, na temu umjetne inteligencije, Parolin je izrazio razmišljanje da će se Papa “osvrnuti na primjenu umjetne inteligencije na oružje”.

U svom govoru, kojim je analizirao don Giussanijevu doktorsku tezu, Kardinal Parolin ističe: “Zaključak do kojeg Giussani dolazi na kraju dugog putovanja u Niebuhrovo djelo je jasan: ‘i s filozofskog i s teološkog stajališta, Niebuhrovo djelo je duboko nezadovoljavajuće za naš duh latinske i katoličke tradicije’. Giussani ozbiljno dovodi u pitanje niebuhrijansko shvaćanje “konstitutivne istine kršćanske objave u njezinim bitnim elementima”. Na temelju liberalne teologije – od koje se distancira na druge načine – i razlikovanja povijesnog Isusa i Isusa vjere, američki teolog odbacuje tradicionalni koncept utjelovljenja”. I pozivajući se na Giussanija zaključuje: “Događaj utjelovljenja jezgra je kršćanstva kojem se Giussani uvijek, neumorno vraća. On ne samo da tvrdi da je kršćanstvo “bilo” događaj, nego da “jest” događaj, odnosno taj jedinstveni događaj ostaje u povijesti kao događaj, kao “nešto što se sada događa” i to se dogodilo u Crkvi, predlaže se svim ljudima kao oblik događaja Krista sada, koji zadovoljava žeđ za smislom i ispunjenjem, za nadom i mirom, onih koji sada žive, koji su uronjeni u dramu i u patnje koju, zajedno s redovitim događajima postojanja, krvavi, razdirući sukobi sadašnjeg vremena čine još neumoljivo akutnijim”, istaknuo je Kardinal.

Na predstavljanju knjige govorili su još Michelina Tenace, profesorica emerita dogmatske teologije na Sveučilištu Gregoriana i Monica Scholz-Zappa, urednica knjige. Predstavljanjem je moderirao don Andrea D’Auria, ravnatelj Međunarodnog centra Comunione e Liberazione u Rimu. Djelo će se još predstaviti i u Milanu, u utorak 11. lipnja u 18 sati, u Auli Pio Venegono. Na predstavljanju će govoriti Lorenzo Ornaghi, bivši rektor Katoličkog sveučilišta, Monica Scholz-Zappa, a susretom će moderirati novinar Alessandro Zaccuri.