Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Parolin o Ukrajini, putovanju u Afriku i imenovanju žena u Dikasterij za biskupe

Rim (IKA)

U prigodi predstavljanja knjige „Osjećaj žeđi. Voda između geopolitike, prava, umjetnosti i duhovnosti“, autorice Fauste Speranze, u srijedu 13. srpnja u talijanskom veleposlanstvu pri Svetoj Stolici u Rimu, Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin govorio je o ozbiljnoj krizi vode, koja pogađa ponajviše najsiromašnije zemlje te se osvrnuo i na Ukrajinu, svoje nedavno putovanje u Afriku u ime pape Franje, kao i na imenovanje triju žena na ključne položaje u Rimskoj kuriji, prenio je Vatican News.

Stalna misao na Ukrajinu

Papa želi ići u Ukrajinu i otići će tamo čim to bude moguće – tim je riječima kardinal Parolin potvrdio Papinu volju da ode u Kijev kako bi ukrajinskom narodu, izmučenom ratnim nasiljem, očitovao svoju blizinu. Sada predstoji putovanje u Kanadu, koje je potvrđeno, podsjetio je kardinal. Na pitanje o globalnim posljedicama sukoba u Ukrajini i o nemiru koji potiče u europskim vladama, kardinal je rekao da vjeruje da, u sadašnjem scenariju u svijetu, koliko je vlada stabilnija, toliko je sposobnija suočiti se s brojnim izazovima koji se pojavljuju; riječ je o epohalnim izazovima. Nitko nije mogao zamisliti da će iz tog rata proizići opća kriza, i s prehrambenoga, i s energetskoga stajališta. Stoga je očito da, kada netko drži situaciju u rukama, to olakšava rješenja, kazao je te potaknuo: „Moramo prionuti na posao svi zajedno, a ne razdvajati se!“

Putovanje u Afriku

Govoreći o svojem nedavnom putovanju u Afriku, državni tajnik rekao je da je išao u Demokratsku Republiku Kongo i u Južni Sudan kako bi uvjerio stanovnike tih dviju zemalja da Papa namjerava doći. Putovanje je odgođeno samo zbog njegova zdravstvenog stanja, dodao je te objasnio da valja odabrati prikladno razdoblje kako bi se izbjegle kišne sezone koje bi otežale Papin posjet. Pritom je istaknuo da se ta razdoblja u Južnom Sudanu ne podudaraju s onima u Demokratskoj Republici Kongo, te stoga posjet valja pozorno planirati.

Tri žene u Dikasteriju za biskupe

Što se pak tiče Papina imenovanja triju žena u Dikasteriju za biskupe, kardinal je napomenuo da se nastavlja otvaranje Crkve prema svijetu žena. U tom dikasteriju do sada nije bilo žena, primijetio je te istaknuo da je riječ o vrlo važnom uredu koji je zadužen za pripremu dosjea koji se predaju Papi za imenovanje biskupā. I to je rezultat apostolske konstitucije ‘Praedicate Evangelium’.