Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Robert Sarah u pismu predsjednicima biskupskih konferencija: Vratimo mise s narodom!

Vatikan (IKA)

Prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata kardinal Robert Sarah (75) obratio se pismom svim predsjednicima katoličkih biskupskih konferencija te im ukazao na nužnost povratka u normalni kršćanski život koji uključuje fizičku nazočnost vjernika na kršćanskim obredima i misama, nasuprot raširenim “virtualnim misama” koje se služe zbog pandemije koronavirusa, a koje nikako ne mogu zamijeniti osobno sudjelovanje kršćana u liturgiji, prenosi u subotu 12. rujna Vatican News.

“Moramo se nužno što prije vratiti normalnom iskustvu kršćanskog života kroz fizičku nazočnost vjernika na misama gdje to okolnosti dopuštaju”, stoji u pismu pod naslovom “Vratimo se euharistiji s radošću!” kardinala Saraha poslanom na adrese svih predsjednika (katoličkih) biskupskih konferencija u svijetu, a koje je 3. rujna odobrio papa Franjo.

Zahvala biskupima i biskupskim konferencijama na njihovom zalaganju i trudu tijekom pandemije

Kardinal Sarah u pismu navodi da je svjestan da je pandemija koronavirusa izazvala preokrete, ne samo u društvenim i obiteljskim odnosima, već i u životu kršćanske zajednice, uključujući i liturgiju, te smo se svi morali prilagoditi novonastalim okolnostima.

“Ova je Kongregacija duboko zahvalna biskupima i biskupskim konferencijama na njihovom zalaganju i trudu, pokušavajući na najbolji mogući način odgovoriti na ovu nepredviđenu i složenu situaciju u kojoj se nalazimo”, istaknuo je kardinal Sarah u svome pismu.
No, dodao je, također, da bi biskupi trebali voditi računa o higijenskim i sigurnosnim propisima koje nalažu civilne vlasti, ali da istovremeno ne bi smjeli sterilizirati vjerske obrede, čime bi nesvjesno unosili strah i nesigurnost u vjernike.

Emitiranje mise putem medija ne može zamijeniti osobno sudjelovanje vjernika na euharistiji 

“Kršćanska zajednica nikad nije težila izolaciji i Crkva nikad nije bila zgrada zatvorenih vrata”, napisao je kardinal Sarah u pismu biskupima svijeta, naglasivši da sredstva javnog priopćavanja obavljaju zahvalnu službu u vidu prijenosa euharistije, ponajprije za bolesne i one koji iz raznih razloga ne mogu osobno nazočiti na misi.

“Mediji su obavili veliku ulogu u vrijeme kada zbog zahuktale pandemije nije bilo moguće organizirati mise s narodom, međutim nijedno emitiranje mise putem medijskih kanala nije usporedivo s osobnim sudjelovanjem na euharistiji niti ga može zamijeniti. Štoviše, time riskiramo da se s vremenom udaljimo od osobnog i intimnog susreta s utjelovljenim Bogom čija prisutnost među njegovim narodom nije virtualna, već stvarna”, istaknuo je prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata.


U pismu, nadalje, navodi da moramo biti svjesni da Bog nikad ne napušta čovječanstvo koje je stvorio te da čak najteže kušnje mogu donijeti plodove milosti.

Privremena udaljenost od Gospodinova oltara kao svojevrsno vrijeme euharistijskog posta

“Prihvatili smo udaljenost od Gospodinova oltara kao svojevrsno vrijeme euharistijskog posta, i to je bilo korisno kako bismo ponovno otkrili njegovu vitalnu važnost, ljepotu i neizmjernu dragocjenost. Dakle, što je prije moguće, vratimo se euharistiji i osobno sudjelujmo na misama u crkvama”, zaključuje kardinal Sarah, uz nadu da će se to ubrzo i dogoditi diljem svijeta, kada se se utvrde i usvoje konkretne i učinkovite epidemiološke mjere koje se mogu poduzeti kako bi se širenje koronavirusa svelo na najmanju moguću mjeru ili kako bi se posve iskorijenio virus, izvještava u subotu 12. rujna Vatican News.

Inače, kardinala Saraha, rodom iz Gvineje, na čelo Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata postavio je papa Franjo 24. studenoga 2014. godine, a kardinalom ga je imenovao papa Benedikt XVI. 20. studenoga 2010. godine.