Budi dio naše mreže
Izbornik

Katehetska nedjelja u Otoku

Otok (IKA/TU)

Katehetska nedjelja, uz zaziv Duha Svetoga za početak nove školske godine, proslavljena je u nedjelju 25. rujna u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Otoku.

Euharistijsko slavlje vodio je župnik preč. Antun Knežević, a nazočila su brojna školska djeca predvođena svojim učiteljima i ravnateljicom prof. Marinom Beuk.

U uvodnom dijelu predslavitelj je pozdravio sve učenike, osobito prvašiće, njihove učitelje i roditelje te im zaželio mnogo uspjeha u školskoj godini i izrazio nadu da neće opet biti nekih otežavajućih okolnosti.

Pozivajući se na pročitani odlomak iz Evanđelja po Luki, župnik je u homiliji govorio o milosrđu i nemilosrđu, o odnosu bogatih prema siromašnima. Napomenuo je kako je u poznatoj Isusovoj priči o bogatašu i siromahu Lazaru također riječ o odnosu bogataša i jednog krajnjeg siromaha. „U njoj nema ni spomena da bi taj bogataš bio zao čovjek, da se obogatio nečasnim poslovima. Ne zamjera mu Isus što ima, što je bogat, nego nešto sasvim drugo: što od svoga bogatstva ne vidi bolesnog siromaha pred svojim vratima“, kazao je propovjednik.

Isusovu prispodobu predslavitelj je podijelio na dva dijela. U prvom dijelu oslikan je bogataš koji živi u izobilju, a pred njegovim vratima bespomoćni siromah Lazar, bolestan i sav u čirevima, bez ičega, prepušten društvu pasa koji su pokazali više samilosti nego bogataš koji ne pruža ni mrvice sa svoga stola. U drugom dijelu Isusove priče preminula su obojica. Lazar je u raju, u krilu Abrahamovu. Bogataš je na mukama u paklu, žedan. Vapi za kapljicom vode. Između njih je ogromna provalija.

„Provalija između njih je provalija između milosrđa i nemilosrđa, između sebičnosti i nesebičnosti. Bogataš traži pomoć od Abrahama, a on mu kaže: ‚Primio si dobra za života, a Lazar zla. Lazar nije bio ništa kriv za svoje stanje, a ti nisi imao oka ni srca za njegovu nevolju i bijedu. Nisi pomogao, a sada je tvoja prilika prošla.‘ S dobrim djelima nije dobro čekati. Treba ih činiti dok imamo vremena jer ne znamo koliko ćemo ga još imati. Isus nam poručuje: ‚Imaj oka i srca za potrebnika pokraj sebe i pomozi bližnjemu, i drži se redovitog puta koji ti Bog pokazuje po svojoj riječi!‘“, naglasio je župnik Knežević.

Misno slavlje pratio je župni Dječji zbor „Ljiljani sv. Ante“ pod ravnanjem s. Gracije Petrić. Na kraju misnog slavlja župnik je zazvao Duha Svetog na sve učenike i blagoslovio ih, kao i školske torbe prvašića.