Budi dio naše mreže
Izbornik

Kloštar-Ivanić: Proslavljena svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije

Kloštar Ivanić (IKA)

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije svečano je proslavljena u ponedjeljak 15. kolovoza u Svetištu Majke Milosrđa u Kloštar-Ivaniću, gdje je središnje euharistijsko slavlje predvodio umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak.

I ove su godine brojni hodočasnici posjetili u ponedjeljak 15. kolovoza Svetište Majke Milosrđa u Kloštar-Ivaniću iskazujući štovanje Blaženoj Djevici Mariji i donoseći joj svoje molitve i zahvale.

Svetkovini je prethodila trodnevna duhovna obnova koju je predvodio profesor na KBF i u Sveučilištu u Splitu te plodonosan pisac i novinar fra Ante Vučković. Prvoga dana trodnevnice naglasio je kako se Mariju štuje tako da se sluša i čini ono što kaže njezin sin, Isus. Tako su vjernici narednih dana uz predslaviteljev poticaj mogli promišljati o Isusovim riječima u određenim evanđeoskim odlomcima i susretima pojedinaca s Isusom.

Na sam blagdan u Svetištu je slavljeno šest hodočasničkih misa. Jutarnje su predslavili domaći franjevci fra Vjeran Lazić i fra Robert Ćibarić, a misom u 9 sati fra Ante Vučković je zaključio svoj boravak u Kloštar-Ivaniću.

Svečanu misu i procesiju s kipom Majke Milosrđa predvodio je umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak. U procesiji i svetoj misi sudjelovali su članovi KUD-ova i brojnih civilnih udruga s našeg područja, kao i velik broj hodočasnika. Koncelebrirali su vlč. Branko Koretić iz susjedne župe u Ivanić-Gradu, koji je sa svojim župljanima pješačio Majci Milosrđa, te domaći župnik i čuvar svetišta fra Robert Ćibarić.

U homiliji biskup Mrzljak je okupljenim vjernicima uputio riječi podrške i pastirski poticaj da svatko promisli što danas za čovjeka znači Marijino uznesenje na nebo, što može naučiti od Marije i kako to primijeniti te nastojati oko evanđeoskih kreposti u svom svakodnevnom životu.

Nakon mise uslijedio je tradicionalni ophod oko oltara.

U popodnevnim satima održano je euharistijsko klanjanje. Popodnevnu misu predslavio je fra Zvonimir Križanović, a večernju misu s procesijom oko crkve fra Franjo Vuk. Program proslave završen je koncertom mladih Župe, koji su izvodili marijanske pjesme. Tijekom dana brojni svećenici bili su dostupni za sakrament ispovijedi, a vjernici su imali priliku nabaviti svijeće i nabožne predmete s motivima Svetišta.